Du har kanskje blitt det selv, eller hørt om noen som har opplevd å få korona for andre gang.

Re-smitten øker, og at noen til og med har opplevd å få korona tre ganger.

Men hvorfor kan man bli smittet igjen? Og hvor lenge er man «beskyttet» etter å ha vært gjennom en runde med korona?

Svaret kan, ifølge ekspertene, ligge i at delta- og omikronvarianten er såpass ulike.

Foreløpig ser det nemlig ut som at mange personer som tidligere hatt deltasmitte smittes på nytt med omikron, forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Romerikes Blad.

– Det kan både skyldes at viruset har endret seg og at antistoffnivået etter gjennomgått sykdom faller med tiden, sier han.

– Risikoen for å bli smittet igjen avhenger først og fremst av hvor mye smitte det er i samfunnet og hvor lenge det er siden man ble vaksinert eller hadde omikron-varianten. Omikronvarianten bryr seg ikke så mye om du har vært vaksinert eller smittet før; du kan likevel bli smittet. Heldigvis er du meget godt beskyttet mot alvorlig sykdom, sier overlege Preben Aavitsland i FHI.

– Hvor kjapt kan man få viruset igjen? Er man trygg dersom man hadde korona for under en måned siden, for eksempel?

– Nei, men sannsynligheten er lav for ei ny runde så tidlig. Beskyttelsen mot ny smitte taper seg over noen måneder. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom varer mye lenger.

– Avhenger av hvordan viruset utvikler seg

Nakstad er klar på at de fleste sannsynligvis vil kunne bli smittet på nytt allerede til høsten eller neste vinter.

– Men hvor ofte vi blir smittet i årene framover avhenger av hvordan viruset utvikler seg og hvor sterk immuniteten i verden blir på sikt. Forhåpentligvis vil koronaviruset bare plage oss bare på vinterstid framover, slik som de andre luftveisvirusene gjør, sier han.

Aavitsland mener det ikke er noen grenser for hvor mange ganger man kan bli smittet på nytt.

– Antakelig er det ingen grenser for det, men sykdommen blir mildere for hver gang, sier han.

Rest-virus kan også være en forklaring på at man tester positivt flere ganger i løpet av kort tid.

– Man kan også ha arvestoff etter viruset i slimhinnene lenge etter at man er blitt klinisk frisk og ikke lenger er smitteførende. Noen har fått påvist virusrester i slimhinnene i opptil flere uker etterpå, sa forskningssjef ved Drammen sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Lars Heggelund, til Drammens Tidende.

Kan man bli smittet av omikron på nytt?

Lørdag fjernet regjeringen de resterende koronatiltakene, men fortsatt er det en anbefaling at man holder seg hjemme dersom man føler seg syk. Vinterbølgen med mange smittede pågår, og regjeringen var klar på at de forventer at mange også vil bli smittet framover.

Det positive er at omikronvarianten gir et mildere sykdomsforløp, og at samfunnet er godt beskyttet av vaksine, opplyste helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Med andre ord har en stor andel hatt – eller kommer til å ha gjennomgått – korona. Kan man da føle seg trygg for å unngå å bli smittet igjen?

Hvor kjapt kan man få viruset igjen, og er man trygg hvis man har hatt korona for en måneds tid siden, for eksempel?

– Få personer smittes på nytt de første tre månedene etter at de har vært syke, svarer Nakstad.

Videre opplyser han at de foreløpig ikke kjenner til tilfeller av reinfeksjon med omikronvarianten

Derfor unngår noen å bli smittet

Samtidig som flere har gjennomgått korona én, to, eller kanskje hele tre ganger, er det også noen som tilsynelatende har unngått smitten.

Forrige uke skrev Romerikes Blad om at til tross for at omikron er svært smittsomt, er det noen personer som klarer å unngå sykdom – til og med når de er nærkontakter, mens andre har blitt smittet bare av å ha gått i en butikk.

– Det er individuelle faktorer som avgjør hvorfor noen blir syke og andre ikke. Hvorfor noen er motstandsdyktige mot å få sykdommen, er det ingen fasitsvar på. Vaksinestatus har helt klart noe å si her, i tillegg til hvor nær kontakten har vært, hvor lenge man har vært sammen med den som er smittet og hvor mye virusmengde man har vært eksponert for, sa kommunelege Nilam Shakeel i Lillestrøm kommune.

– Dette er for øvrig noe forskere er opptatte av og prøver å finne ut av, det finnes nok flere ulike teorier rundt det, men et eksakt svar med to streker under finnes ikke ennå.

LES OGSÅ: Har du disse symptomene, har du trolig omikron