(Tønsbergs Blad)Direktøren for kommunikasjon og samfunnskontakt har hatt en travel natt og en enda travlere lørdag etter at flyteknikere valgte å gå ut i streik natt til lørdag.

I første omgang får det ikke så stor betydning denne helgen. Lørdag var det kun en avgang fra Torp til Trondheim som ble kansellert, men det er ikke kjent om dette skyldtes streiken. Fra mandag er det annerledes, da trappes nemlig streiken opp, slik at hver fjerde flyteknikker i Norge er i streik.

– Akkurat nå sitter vi og jobber med å få oversikt over hva som skjer, men det er klart at det vil få konsekvenser for både oss og for reisende, sier Silje Brandvoll til Tønsbergs Blad.

Lenger ned i saken kan du se hva du har rett på når flyet ditt rammes av streik

Reisende får beskjed søndag

Selskapet har mange avganger og ankomster til Torp i løpet av en uke, og intensjonen til Widerøe var lørdag ettermiddag at de søndag kan gå ut med informasjon direkte til de passasjerene som neste blir berørt av streiken.

– Det vi gjør er at vi forhåndskansellerer de avgangene vi ser at vi ikke vil klare å håndtere, sånn at det ikke er mange reisende som får beskjed fem minutter før avgang. Dette gjør vi også for at vi samtidig skal få tid til å jobbe med alternative løsninger til de reisende, blant annet å booke om så mange vi kan til andre avganger, forklarer Brandvoll.

Hun bekrefter at det er en veldig krevende situasjon som også byr på mye uforutsigbarhet, og at det kan komme kanselleringer på kort varsel, selv om de tar høyde for mange ting.

– Hadde vi visst hvilke tekniske feil vi vil få neste uke, ville det vært enkelt. Derfor må vi dra ned kapasiteten på et nivå som vi klarer å håndtere. Vi har alltid reservefly tilgjengelig i større og mindre grad, men hvis teknikere ikke kan sjekke og signere for det mekanikerne gjør for å sette flyene i stand, vil vi raskt spise oss gjennom reserven.

Berget charter mandag

Brandvoll kan love én ting til reisende som er bekymret før de skal ut å fly neste uke.

– Selvfølgelig kan vi ikke ta noen som helst sjanser med sikkerheten. Hvis et fly ikke er sjekket, vil vi ikke benytte det.

Widerøe har hatt et viktig mål med planleggingen av mandagens reiser. Det er å berge flyavgangene for alle som skal på chartertur med selskapet. Det har de ifølge Brandvoll klart mandag, men hva som skjer utover i uka vet hun foreløpig ikke.

Det er flere charter-avganger fra Torp utover i uka, blant annet til Antalya, Kreta og Rhodos, der Widerøe er ansvarlig for flyreisen på vegne av turoperatører. Hva som skjer med disse er foreløpig ikke avklart.

Brandvoll har også en klar oppfordringer til alle:

– Hvis man som passasjer ikke har fått noen beskjed om at flyavgangen er kansellert, er et veldig viktig å møte opp i god tid.

– Vil dere sende ut noen pressemeldinger om avganger som blir innstilt?

– Nei, vi tar den dialogen direkte med de reisende. Kanskje er det ett av flere fly mellom A og B som blir kansellert hver dag, og det viktigste er at de får god informasjon og hjelp.

Dette sier forsikringsselskapene

Hvis flyreisen din blir kansellert, får du ingenting igjen på forsikringen. Det gjelder alle forsikringsselskap.

– Det hadde vært politisk feil hvis vi blandet oss inn i en streik, sier kommunikasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Andreas Handeland.

31 flyteknikere er tatt ut i streik og både SAS, Norwegian og Widerøe er rammet. Det er enda uklart hvordan dette vil påvirke reisende, men det er meldt at fly kan bli kansellert hvis ikke partene kommer til enighet.

– Det er ikke til å se vekk fra at noen nordmenn kan oppleve å få ferien sin ødelagt, sier Handeland.

Handeland forteller videre at det er flyselskapene man bør ta kontakt med om flyet blir innstilt. Han tror at selskapene er ute etter å finne smidige løsninger for kundene sine.

– Selskapet bør være interessert i finne løsninger sånn at kunden ikke blir taperen, mener Handeland.

Gjelder alle selskaper

Arne Voll kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring skal selv ut og reise i helgen, og håper at det ikke blir komplikasjoner.

– Hvis flyet mitt ikke går i morgen, må jeg ringe til selskapet og få booket om, forteller Voll.

Voll forteller videre at man ikke får igjen på forsikringen hvis det er streik.

– Om man blir syk eller om reiserådene endrer seg, dekkes dette av forsikringen, utdyper Voll.

Hans beste tips til de reisende er å følge nøye med. Han regner med at flyselskapene vil sende ut tekstmeldinger til de som eventuelt blir berørt.

– Det er mange sammenfallende årsaker som kan gjøre det vanskelig å reise utenlands i sommer, forteller Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg forsikring.

– Antall flyavganger har økt fortere enn bemanningen og det kan føre til innstilte fly, sier han.

Han forteller videre at de på Schiphol, flyplassen i Amsterdam, har redusert antall flyginger på grunn av manglende bemanning. Flyplassen i Frankfurt har advart om enda lengre ventetider i sommer.

Dette gjelder også Kastrup i København.

Han legger til at Avinor ikke har meldt om lignende situasjon på norske flyplasser.

Husk pass

Irgens poengterer at om du ikke har papirene på stell, dekkes ikke det av forsikringen.

– Her må man sjekke hvilke regler som gjelder i det landet du skal til, påpeker han.

Reglene for pass, koronapass og vaksinekort varierer fra land til land og kan endres fort. Irgens oppfordrer folk til å sjekke kontinuerlig.

– Reserver, ikke betal.

Irgens råd er, så langt det er mulig, å ikke forhåndsbetale for hotell, kulturarrangementer og andre ting på reisen. Dette fordi flysituasjonen er usikker.

– Det er surt og betale for en ferie du ikke får reist på, på grunn av innstilte flyavganger, avslutter han.