Det er ikke uten grunn at det imponerende krigsskipet la til nettopp her. Fregatten bærer nemlig Larviks egen Thor Heyerdahl sitt navn, døpt av barnebarnet Elisabeth Heyerdahl Lampe i 2011.

Nå har skipet kommet «hjem» for en liten svipptur.

– Fartøyet er på rutinemessig patrulje i Sør-Norge, der fokuset er tilstedeværelse, beredskap og intern øving, og trening. Vi benytter anledningen til å besøke vår adopsjonsby Larvik, og kombinerer besøk med vedlikehold, påfyll av diesel, samt en kort tur på land for besetningen, sier fartøysjef og kommandørkaptein Martin Hopland Bøhn.

LES OGSÅ: Mange lot seg fascinere av synet av marinefartøyet

Adopsjonsby

KNM «Thor Heyerdahl» er den femte fregatten i Fridtjof Nansen-klassen, og ble overlevert til Sjøforsvaret fra det spanske verftet Navantia i 2011.

Larvik kommune sendte kort tid etter et formelt brev til sjefen for Kysteskadren i Bergen, der ordføreren ga uttrykk for at det ville være naturlig at Larvik blir den offisielle hjembyen for det moderne marinefartøyet.

– Dette er jo adopsjonsbyen til fregatten, så det var naturlig å stoppe her, sier Bøhn.

Siden overtakelsen har fartøyet vært marinens arbeidshest langs hele norskekysten, deltatt i internasjonale operasjoner og NATOs stående styrke SNMG. Fartøyet opererer hovedsakelig i Nord-Norge, samt de store havområdene i norsk økonomisk sone.

LES OGSÅ: Tekniske data om fartøyet og Skipets hovedvåpen

Også de andre fregattene bærer store navn fra norsk historie.

– De er oppkalt etter tidligere helter og eventyrere, og akkurat som dem skal vi ut og pløye nye farvann. Vi må dyrke nasjonalheltene våre og dem som har betydd noe, sier skipssersjant Paul Erik Ullereng Bjerke.

Rullerende besetning

Skipets besetning teller omtrent 130 personer, der ca. 30 % av dem er vernepliktige. Resten er ansatte offiserer og spesialister med og uten befalsutdanning.

Kommandørkapteinen forteller at skipet nylig har begynt med å ha to rullerende besetninger.

– Vi har to besetninger, der det er tre uker på og tre uker av. Dette er noe Kystvakten har gjort i mange år, men det er relativt nytt for oss i Marinen. Årsaken til ekstra besetning er å sikre mer seilas, samt større forutsigbarhet for personellet.

For den nåværende besetningen skal dagen benyttes til vedlikehold på skipet av et vaktlag, mens de andre får muligheten til å besøke byen. Larvikingen Kenneth Bredvei Hauge (30) jobber som våpenteknisk konstabel på KNM «Thor Heyerdahl», og synes det er stas å stoppe innom.

– Det blir koselig å få sett hjembyen igjen, sier han.

Hva skal du bruke tiden til?

– Jeg rekker nok en joggetur mot Stavern. Og så kommer nevøene mine litt senere, forteller han.

LES OGSÅ: Bård ble vitne til noe sjeldent i Viksfjord: – Hørte mye leven og skjønte at det måtte være noe spesielt

Minnemarkering

Når de har mulighet til det, gjennomfører mannskapet på marinefartøyet minnemarkeringer i de byene de legger til. Skipssjef med mannskaper benyttet derfor anledningen til å besøke monumentet «Krigens ofre» på Tollerodden, før de forlater hjemhavna kl. 21:00 i kveld.

– Det er kultur og tradisjon å gjøre markeringer, så i dag holder vi tradisjonen ved hevd med en enkel markering som passet for denne anledningen, sier skipssersjanten.

Med hilsninger og kransenedleggelse ble markeringen gjennomført til minne om våre falne kamerater fra 2. verdenskrig.