Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skrev ikke ØP om at Viktor Hovland skulle komme på besøk

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag klokka 16 troppet en historisk norsk golfspiller opp på Larvik Golfklubbs anlegg. Viktor Hovland har vunnet både på PGA-touren og på Europatouren i løpet av det siste året.

Det manglet ikke på tipsene til Østlands-Posten om at verdensstjernen skulle komme. Noen mente vi burde skrive om dette på forhånd, og noen gikk så langt i sosiale medier at de slo fast at det nærmest var en skandale at vi ikke skrev om det i forkant. Andre vurderte å si opp abonnementet.

Etter en nøye vurdering, og etter å ha vært i kontakt med personer i golfklubben, og rundt Hovland før mandagens runde, valgte vi i ØP helt bevisst ikke å fortelle at verdensstjernen skulle komme, men la de få som allerede er i golf-menigheten få ha hemmeligheten i fred.

Årsaken var et sterkt og personlig ønske fra Hovland og vennegjengen om å få lov til å ha ferie. De ønsket å spille runde golf med gode kompiser, uten å ha horde av personer løpene i hælene på jakt etter autografer, bilder og med andre forstyrrende spørsmål, slik han opplevde på en annen norsk bane for noen dager siden.

Hovland ønsket for en ettermiddag og kveld å være en helt vanlig norsk 24-åring.

Dette valgte vi i Østlands-Posten å respektere, slik vi for eksempel også har gjort når vi har møtt kjendiser et steinkast unna – på Stavernfestivalen, dersom de har bedt om det.

Hovland og de andre proffene i det internasjonale golfsirkuset lever under et enormt press fra medier, sponsorer, fans og tilskuere som gjerne vil ha en bit av nordmannen og hans hverdag, stort sett 24 timer i døgnet. Slik er det for idrettsstjerner i mange idretter. Alle trenger å ta en pause fra dette, også Hovland, dersom de skal klare å holde på i mange år.

Hvis 24-åringen hadde spilt en turnering i Larvik, eller hadde vært invitert i et offisielt oppdrag, hadde han ikke hatt noe valg, da ville mediene ha vært der, både i forkant og i etterkant. I denne anledningen valgte vi å lytte til unggutten, og nøyde oss med en artikkel etter at han var ferdig med å spille.

Selv om vi ble idiotforklart og harselert med i sosiale medier, valgte vi å holde på dette, og det valget kan vi leve med, så lenge vi mener det var riktig. Andre som ikke har det hele bildet i vår vurdering, får mene akkurat det de vil.

Idrettsutøvere er nemlig også mennesker, ikke bare superstjerner. Kanskje Norge også kan beholde en spiller i verdenstoppen noen år til, i stedet for at det ender med Hovland som med flere andre norske golfspillere som har jaktet internasjonal suksess, i en altfor tidlig karriereslutt.

Kommentarer til denne saken