Gå til sidens hovedinnhold

«Dessverre er det altså slik at enkelte av representantene bruker kommunestyremøtene til endeløse omkamper og egenmarkeringer»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I erkjennelsen av en ineffektiv styringsform vedtok et enstemmig kommunestyre i Larvik på slutten av forrige valgperiode å erstatte komitemodellen med hovedutvalgsmodellen. Mens komitémodellen ikke har besluttende myndighet kan hovedutvalgene innenfor visse rammer fatte endelige vedtak. Enkelte saker stopper der uten å måtte belaste formannskap og kommunestyre. Intensjonen var at kommunestyret skal kunne konsentrere seg om, herunder bruke tid på de viktigste sakene, uten å repetere debatter i saker som allerede er utdebattert og avgjort.

I hovedutvalgsmodellen er det ikke krav til gjennomgående representasjon. Medlemmene behøver altså ikke sitte i kommunestyret. Dette gir partiene anledning til å prioritere representanter med særskilt interesse for det aktuelle feltet.

Mindre partier blir ikke representert i alle utvalg. Slik er demokratiet. Men det er dette som tilsynelatende faller en håndfull representanter tungt for brystet. Disse føler åpenbart et særlig behov for å la sin stemme høre, ofte mange ganger, i nær sagt hver bidige sak.

Dessverre er det altså slik at enkelte av representantene bruker kommunestyremøtene til endeløse omkamper og egenmarkeringer. Selv om det ikke er utsikter til et annet resultat, kastes det bort masser av tid i hvert eneste møte! En slik opptreden undergraver den politiske styringsmodellen de selv har vedtatt, og som ordfører Erik Bringedal forsøker å praktisere. Etter min oppfatning er det i flere tilfelle en respektløs bruk av andres tid.

Alle de politiske partiene har en uttalt målsetting om likestilling og mangfold i kommunestyret. Yrkesaktive småbarnsforeldre er en gruppe det er særlig krevende å få til å delta. Skal vi lykkes med dette må kommunestyret som arena ikke misbrukes til omkamper og dobbeltbehandlinger som gjør at møtene trekker unødig ut i tid. Det er i praksis en ren og skjær vaksine mot deltakelse fra unge, yrkesaktive.

Forgubbing av kommunestyrene i Norge er en utfordring og har vært et tema i alle mine år som folkevalgt. I 2003 skrev jeg en Masteroppgave hvor problemstillingen var «hvorfor tar kvinner og yngre representanter i langt mindre grad enn menn gjenvalg»? For mens sistnevnte gruppe nærmest må ligge under bakken før de gir slipp på sine politiske verv, er det dessverre et faktum at kvinner og yngre kandidater finner én periode nok. Mer enn nok faktisk.

Jeg er glad ordfører Erik Bringedal har innkalt gruppelederne til en gjennomgang av hvordan vi arbeider. Her håper jeg de som høylytt har kritisert ordføreren de siste dagene er villig til også selv ta en titt i speilet.

LES OGSÅ:

Utfordringen er å være ryddig

Kommentarer til denne saken