Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier, også i jula. Derfor oppfordrer vi alle voksne til å tenke over egen alkoholbruk når dere feirer sammen med barn.

Det nærmer seg jul, og mange planlegger å være sammen med flere på julaften enn vi kunne i fjor. Besteforeldre og barnebarn gleder seg ekstra til å feire sammen, og familiemedlemmer blir gjenforent over landegrensene. For barna er det viktig at ikke voksnes alkoholbruk overskygger gleden over å endelig være sammen.

Mange barn opplever at voksne drikker mer i jula enn ellers i året. Det gjelder også i Larvik. En undersøkelse Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at 30 prosent i kommunen synes at det drikkes for mye alkohol i jula med barn til stede.

Det er det viktig å tenke over. Juleøl og akevitt er en del av julekosen for mange, men blir det for mye av det gode kan det gå ut over barna vi feirer sammen med. Og det skjer gjerne før vi tror det selv. Barn kan bli urolige og redde av endringene som skjer når vi drikker alkohol. Endringene som ikke er så merkbare for oss, som at vi snakker litt høyere og lukter på en litt annen måte, kan være uhyggelig sett med barneøyne.

Derfor er det lurt å være litt i forkant og tenke over hva som er greit og ikke. Skal du arrangere juleselskap, kan det være fint å være bevisst på hvor mye alkohol du kjøper inn. Det finnes mange gode alkoholfrie juleøl og musserende viner og moster. Kanskje du kan friste med en alkoholfri velkomstdrink, eller sette sammen en alkoholfri drikkemeny som er tilpasset julematen?

Snakk også med de andre voksne. I mange familier finnes det ulike grenser for hvor mye man synes det er greit å drikke når det er barn til stede. Hva synes vi er greit hos oss? En god pekepinn kommer fra barna selv – når de blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem.

For barna er jula er en spesiell og magisk tid. Julaften er en dag de har store forventninger til og gleder seg til lenge. Minnene fra det som skjer under feiringen er noe de tar med seg resten av livet. Derfor oppfordrer vi voksne til å tenke over hvor mye de skal drikke når det er barn til stede nå, i god tid før jula ringes inn.