«Det klarer ikke du, for du er ei jente!!»

JENTER: Karen Louise Edland Gustavsen er opptatt av at jenter må få like muligheter som gutter, men opplever at det fortsatt er stor forskjell: «Det klarer du ikke, for du er ei jente» preger fortsatt holdningene, skriver Edland Gustavsen. (Arkivfoto: Thor Kenneth Løvenfalck)

JENTER: Karen Louise Edland Gustavsen er opptatt av at jenter må få like muligheter som gutter, men opplever at det fortsatt er stor forskjell: «Det klarer du ikke, for du er ei jente» preger fortsatt holdningene, skriver Edland Gustavsen. (Arkivfoto: Thor Kenneth Løvenfalck)

Av
DEL

Meninger«Fortnite er bare for gutter!» «Du skyter som ei jente».

Vi tror vi har kommet så utrolig mye lenger. Fokuset er kanskje der, man hører jo snakk om dette med like muligheter. Jeg ser likevel kommentarer som nevnt over gå ubemerket hen hos samtlige. To stykker med nøyaktig samme økonomisk utdannelse, de har jobbet i like mange år i samme firma, men får likevel ulik behandling. En ting er lønnen, men aldri har han blitt bedt om å sette på kaffen til møte eller gjøre klart møterommet. Er det fordi hun lager så sykt god kaffe?

Jeg skal ikke ta dette inn i de voksnes verden, likevel tror jeg dere ser hvor jeg vil hen. Jeg er bare én blant mange lærere som jobber for at barn og unge skal få like muligheter. Jenter så vel som gutter. Jeg snakker ikke om likelønn eller utfordringer som kommer i voksen alder, men holdninger i samfunnet allerede fra småbarnsalder.

«Du burde ikke bli dommer, kvinnelige dommere blir ikke tatt på alvor!» Dette kom fra en 13 år gammel gutt til ei 13 år gammel jente som akkurat hadde sagt hun ønsker å bli fotballdommer. Jeg undrer over hvor slike holdninger kommer fra. Dette skjer jo allerede før de har kommet ut i voksen- og arbeidslivet. Jeg hører daglig uttalelser som gjør at jeg tenker: Her må jeg gripe inn. Noen ganger går jeg helt konkret til verks – som når en gutt uttaler skråsikkert: «Ja, men det er jo fordi vi er bedre enn dem i alt». Da spør jeg enkelt og greit: I hva? Også kjører vi en konkurranse i det. Jeg hører ikke flere uttalelser hvis han blir slått i matte, 60`metern eller håndbak. Det er jo ikke slik jeg vil løse holdningsproblemet, men det er slik jeg løser de spydig kommentarene som kommer uten teori bak.

Jeg tar gjerne en saklig diskusjon på tydelige kjønnsforskjeller. Da kan jeg argumentere for at det hører personlighet til å være en god leder, ønske om og bli best i sport eller hvem som ønsker være hjemme med barna etterhvert. Det er viktig med diskusjon, at barn og unge kan argumentere og komme med synspunkt fra begge sider uten at noen skal føle seg undertrykt. Ei av jentene sa høyt: «Vi får jo svi for det så lenge etterpå hvis vi sier noe feil, det syns jeg er urettferdig». En av guttene sa: «Alltid er det vi guttene som får kjeft». Det er viktig å kunne snakke om holdninger og bli bevisst dem.

Jeg ønsker at de uavhengig av kjønn, skal tørre å tale meningen sin. At de skal bli respektert og respektere andre. At de tør å stå opp for det de mener, uten å være redde for stygge kommentarer i etterkant. På løpetur her om dagen satte jeg i mangel på noe annet på spillelisten VG – lista. Sanger som «Fredag, kaller på deg», «Vi tar det igjen neste år», «Deg eller ingenting» er sanger som spyr ukroppslige holdninger, nedverdigende kommentarer og uttalelser og gir ungdommer vrengte signaler om hva som er riktig. Når de stygge ordene først er sagt, gjelder jo dette språket og de nedverdigende kommentarene. «Fitte», «hore» og andre ord er blitt like naturlige som hopp. Denne utviklingen er et samfunnsansvar – ikke bare for oss som jobber i skolen.

Jeg regner ikke med at det bare er jeg som reagerer på denne språkutvikling. Ungdom har fått en forståelse av at det er slik«alle» snakker nå, mens foreldre ofte unnlater å se det. Ikke sjelden sier foreldre: «Nei, sånn snakker ikke barnet mitt». Musikkbransjen, vi klarer vel å lage sanger som fenger uten å være nedverdigende? Foreldre, vi klarer vel å ta en felles dugnad på at det ikke er aksept for dette språket?

Når dette er sagt så lover jeg fortsatt å gjøre jobben min, snakke pent om mennesker, utfordre barna til å gjøre hverandre gode, lære dem hvordan de skal dyrke sine beste sider, at lidenskapen kan bli jobben hvis de bare ønsker og jobber hardt nok for det, at de er mer enn gode nok akkurat som de er! Men for å bli kvitt de dårlige holdningene, må de bevisstgjøres, og vi jobbe for å se hverandre som likeverdige uavhengig kjønn eller etnisitet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags