Det nærmer seg snart jul, også for lærere og elever ved alle Larviks skoler. Det er nå delte meninger om skolene burde holdes stengt den siste uka før jul, eller om den skal holdes åpen så «normalt» som mulig. For meg sier det seg nesten selv hva som er riktig å gjøre i den situasjonen vi er i nå.

Ifølge ØP satt 33 personer i isolasjon, mens hele 374 mennesker satt i karantene, dette klokka 09.25 torsdag 10.12.

Flere klasse ved Fagerli skole satt i karantene, etter at en elev i førsteklasse fikk påvist koronasmitte. Hadde dette skjedd neste uke i stedet, kunne det endt opp med at flere barn nede i 5–6 årsalderen ble sittende i karantene på julaften, og store deler av romjula. Skolene kan ikke holdes åpne den siste uka før juleferien!

Det nevnes i en artikkel på ØP at det å stenge skolene siste uka før juleferien vil være dumt, spesielt med tanke på barn i sårbare grupper, som kanskje ikke har det så bra hjemme.

La oss tenke på dem. Hvis en elev eller lærer ved en av Larviks skoler blir smittet, risikerer flere 100 barn å sitte i karantene på julaften, uten muligheten til å feire jul med de de føler seg trygge med. For dem som ikke har det så bra hjemme, betyr det at de kanskje ikke får dra til onkel og tante, eller bestemor og bestefar å feire jul. Ja, de slipper kanskje å sitte hjemme siste uka på skolen, men ender likevel opp med å sitte hjemme store deler av juleferien, i et hjem de ikke har det bra i.

Ved å holde skolene åpne den siste uka, tar vi altfor store sjanser. Smitten i Larvik er stor, og sannsynligheten for at enten en lærer eller elev ved en av Larviks skoler blir smittet av korona neste uke, er minst like stor. Det tar kanskje ifra et barn på 7 år sin mulighet til å besøke mamma eller pappa på sykehuset, med den gaven de har jobbet med så lenge, eller en lærer sin mulighet til å få besøk av barnebarna han eller hun ikke har sett på flere måneder.

Hjemmeskole fungerte i mars, da gjør det det i desember også. Det er nok ikke bare meg som ønsker meg en så normal jul som mulig i år, det fortjener vi jo virkelig.