Det skal sommerleses mye hvis man vil skaffe klassen sin en overraskelse til høsten

LES I SOMMER: Susanne Bolstad og Eileen Ødegaard ved biblioteket vil at alle skoleelever skal værwe med å sette leserekord i sommer.

LES I SOMMER: Susanne Bolstad og Eileen Ødegaard ved biblioteket vil at alle skoleelever skal værwe med å sette leserekord i sommer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I fjor leste unger i Larvik over 1 million sider i sommerferien. Nå vil de slå rekorden.

DEL

Sommerles er bibliotekenes lesekampanje for barneskoleelever i sommerferien. Kampanjen varer fra 1. juni til 31. august og i Larvik leses det mye i denne perioden.

Mens forskning viser at lesing går ned i sommermånedene, har kampanjen til bibliotekene fått litt fart på en gruppe unge lesere.

Deltakerne samler XP (poeng) ved å løse oppgaver, stikke innom det lokale biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt, lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien! Deltakerne får dessuten eksklusiv tilgang til en spesialskrevet Sommerles-fortelling av forfatter Mari Moen Holsve.

Deltakerne vinner også digitale trofeer og små premier de kan hente på biblioteket. Det er mange forskjellige premier å velge mellom, og deltakerne får beskjed når de har samlet nok XP til å hente en premie.

LES OGSÅ: Har du et dikt på hjertet, i skuffen, i en perm, på en papirlapp eller på kjøleskapet?

En kan vinne for hele klassen

Men en ung leser i Larvik kan ende opp med å glede hele klassen sin til høsten.

– Vi har loddtrekning blant alle som er med i lesekonkurransen. Da trekker vi ut en som får besøk av oss i klasserommet. Og vi har med premier, smiler bibliotekar Susanne Bolstad.

De kommer hvert år til en heldig hovedvinner med en overraskelse.

– Den som har lest, og blir trukket ut, får en ekstra fin premie. Men vi har også med noe til hele klassen, fortsetter Susanne.

LES OGSÅ: Poesi- og litteraturfestivalen slås sammen

Litt juks men mest lesing

– Noen prøver seg på juks, men de ser vi altså. Så da får de beskjed, sier Eileen Ødegaard strengt.

Hun forteller også at noen leser sykt mye, mens andre bare leser litt.

– Det teller også hvis noen andre leser høyt for deg. Så slik kan også de minste bli med, forklarer hun.

I fjor deltok 820 unge i Larvik. Og de leste mye.

– Samlet leste de 7.300 bøker i løpet av sommeren. Det er over 1 million sider det, forteller Susanne ivrig.

Hun, Eileen og de andre på biblioteket vil gjerne slå den rekorden i år. Så da må flere unge lese minst like mye.

Her er boktipsene fra biblioteket

Fra Susanne Bolstad:

Buffy By.jpg Ingeborg Arvola – Buffy By er talentfull

Buffy går i sjette klasse, og drømmer om å bli god i slalåm. Det er bare litt dumt at de ikke har penger til utstyr. Eller mat. Eller noen ting egentlig. Men det er hun vant til. Det meste ordner seg.

Fin bok for mellomtrinnet om familie, fattigdom, vennskap og drømmer.

Steinfjes.jpg Lars Daneskov – Steinfjes

Lulus liv er ganske kjedelig. Helt til den dagen hun finner en stein på stranda. Den oppfyller nemlig ønsker. Og når pappa bytter ut dress og slips på jobb med shorts og hawaiiskjorte, mamma begynner å klippe merkelige dyrefrisyrer på kundene i frisørsalongen, og lillebror på 6 måneder begynner å snakke (og banne),- da er ikke livet kjedelig lenger.

Morsom bok for alle fra 6 år og oppover.

Kikki og mysteriet.jpg Joris Chamblain - Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen

Fin tegneserie om Kikki, som får øye på en merkelig gammel mann fra trehytta si. Han er dekket av maling i alle slags farger, og forsvinner inn i skogen. Når Kikki følger etter, oppdager hun at mannen har en stor hemmelighet.

Monsteret Frank.jpg Mats Strandberg – serien om monsteret Frank

Frank er en ensom, venneløs gutt. Men den dagen han blir bitt av nabohunden Uffe forandrer alt seg. Frank blir forvandlet til et monster. Men det viser seg faktisk å være en god ting. For Frank er absolutt ikke alene.

Kjempefin serie om vennskap, familie og det som er viktig i verden.

Alle samme teller.png Kristin Roskifte – Alle sammen teller

Magisk myldrebok for både barn og voksne, med masse små historier gjemt i oppslagene. En bok som kan og bør leses igjen og igjen, for her finner man nye fortellinger hele tiden!

Monsta.jpg Dita Zipfel – Monsta

Monsta er et monster som har flyttet inn under sengen til et lite barn. Han vil veldig gjerne være skummel og skremme masse, men det er ikke lett når man er bitteliten og egentlig ganske søt ….

Fra Eileen Ødegaard:

bursdagsønske.jpg Bursdagsønsket av Linn T. Sunne

Eva har snart bursdag. Hun ønsker seg en hamster. Eller et hamsterhjul. Eller penger til hamster. Hun er i dyrebutikken og ser på hamsteren og har allerede gitt den navn. Den skal hete Milo. Tror du hun får en hamster til bursdagen? Lettlest bok for små barn om å ønske seg et kjæledyr.

100historier.jpg 100 historier om gutter av Ben Brooks

En illustrasjon og ei side fakta om hver gutt/mann. Det er gutter som har gjort opprør, som har hatt mot til å si ifra, som har blitt berømte forfattere, skuespillere eller surfere. Gutter som har blitt ledere eller forskere og til og med en gutt som bygde sin egen spillehall Nattafortellinger for rebelske jenter finnes det, også.

ninjakid.jpg Ninja-Kid av Anh Do

Nelson er en ganske pinglete gutt, han er klumsete og livredd for edderkopper. Derfor starter 10-årsdagen hans skikkelig dårlig da han våkner opp med en edderkopp på nesa. Men da han kommer ned for å spise frokost og forteller at han tok en salto ut av senga og landet på beine, forteller mor og Bestemor at han faktisk er en ekte Ninja.

Boka passer bra for litt større barn

dyrehage.jpg Den hvite løven er første bok i serien om Dyrehagedetektivene

Den hvite løveungen, Elsa, er kjempesøt og de passer godt på henne i dyreparken. Plutselig en morgen er hun borte. Buret var låst så det må jo være noen som har nøkkel til buret som har stjålet henne? Hanna og Theodor er så bekymret og synes ikke politiet tar saken alvorlig nok. De må finne løveungen, hun må ha mat hver tredje time hvis ikke kan hun bli syk og dø.

isdragen.jpg Isdragen av George R.R.Martin

Game of Thrones-forfatteren skaper store, fantastiske universer med de tykke bøkene sine fulle av eventyr. Denne boka er ikke tykk, men mellom de grå permene, vakkert illustrert av Luis Royo, finnes et nydelig eventyr om Adara og isdragen.

barespilleball.jpg Bare spille ball av Michael Stilson

Fredrik elsker fotball. Det er det han vil, sparke fotball. Han henger nede på banen sent og tidlig. Det blir resultater av sånt. Han er god.
Fredrik spiller kant på Rosenborg, på Lerkendal. Erik, bestekompisen er også en av spillerne. 

Mathias er best på laget. En dag forteller han at han har signert for Rosenborg, proffkontrakt. Han får et par hundre tusen i året for å spille. 

fra og med nå.jpg Amanda & Ila – Fra og med nå av Katja Timgren

Amandas verden er knust, bestevenninnen Linnea, som hun skulle vært sammen med i sommer, har valgt å være med andre. Mange tårer og mye ensomhet har det blitt, men så kommer en gedigen overraskelse, hesten ILA! Fin start på en serie om hester, trening og samhold

sherlock.jpg Sherlock Hund – Firbeinte spor av Isaac Palmiola

Agata og Arthur er halvsøsken og krangler mye. Det de har til felles er at de er medlemmer av Mystery Club og detektiver. Mystery Club har mange medlemmer. De to har akkurat blitt opptatt i klubben sammen med hunden Sherlock. Sherlock kan snakke og han kan ofte se om folk lyver. Kjekt å kunne når en er detektiv.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken