Flere enn halvparten av elbilistene frykter å gå tom for strøm på langtur, viser en ny undersøkelse fra NAF.

– Rekkeviddeangsten lever i beste velgående, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i medlemsorganisasjonen.

Hele 55 prosent av elbilistene svarer at de er redde for å gå tom for strøm på langtur i NAFs nye store elbilundersøkelse, utført av Norstat. Blant folk som ikke har elbil er rekkeviddeangsten enda mer utbredt. Hele sju av ti svarer det samme.

– Fortsatt er det mange som tror at faren for å kjøre tom for strøm er veldig stor. Det er den ikke. Bilbergingstallene fra NAF viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom, enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil, sier Sødal i en pressemelding.

Kulda kan spille deg et puss

De fleste som har fått seg en elbil, venner seg til hvor langt bilen kjører før de må ha en ladestopp, men det er perioder der du kan bli spilt et puss på rekkevidden.

– Kuldeperioder gjør at du kan kjøre betydelig kortere med bilen enn du er vant til. Er det skikkelig kaldt, må du ta høyde for å legge inn et ladestopp tidligere enn du er vant til, sier NAF-rådgiveren.

Har blitt fulgt av ladeangst

Etter hvert som rekkevidden på elbilene har blitt bedre og bedre, har vi trodd at rekkeviddeangsten har forsvunnet. Det har den altså ikke, men den har blitt fulgt av ladeangst. Folk er slett ikke trygge på at de finner en lader i tide.

– Funnene fra undersøkelsen kan også knyttes til folks ladeangst. Nemlig at folk er redde for å ikke rekke frem til laderen i tide og at de kjører bilen tom for strøm på veien, sier Nils Sødal.

– Med litt planlegging finner man en lader, men det er et faktum at ladeutbyggingen går for sakte, fortsetter han.

Neste uke legger for øvrig NAF ut på verdens største elbiltest for sjuende gang. Da skal 31 elbilnyheter få testet både rekkevidde og lading under tøffe norske vinterforhold. Denne testen kan du følge her.

Slik svarte de

Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av NAF i perioden desember 2022–januar 2023. Totalt 1.855 personer er blitt spurt, hvorav 996 er elbileiere.

Påstanden de skulle ta stilling til, lød slik: «Jeg er redd for å gå tom for strøm på langtur.»