«Dette er også en vekker om hvor avhengig vi er av at folk vil jobbe i helsesektoren»

Vi trenger mange varme hender i årene som kommer, ikke bare nå i disse ekstreme tider, skriver ØP-redaktør Eirik Haugen.

Vi trenger mange varme hender i årene som kommer, ikke bare nå i disse ekstreme tider, skriver ØP-redaktør Eirik Haugen. Foto:

Av
DEL

MeningerLarvik kommune har fått 190 henvendelser til nå fra helsepersonell som har meldt seg til tjeneste for å hjelpe til når situasjonen er så ekstrem som nå. Det er faktisk ganske så overveldende. Tallene kom fram da ØP hadde direktesending onsdag med ledelsen i Larvik kommune som gjester.

De som har henvendt seg til kommunen er blant annet folk som har nå har gått av med pensjon. Felles for alle er at de har bakgrunn fra helsetjenesten, det er leger, sykepleiere eller noen som har jobbet i hjemmetjenesten tidligere. Dette er også snakk om helsearbeidere, helsesøstre og fysioterapeuter som nå har måttet stenge kontorene sine. Nå skal kommunen se på hvordan de kan bruke denne kompetansen på best mulig måte.

Kommunalsjef Guro Windsvold har ikke lagt skjul på at kommunen har store utfordringer nå. Helsepersonell er naturligvis utsatt for å få smitte og når ansatte havner i karantene, fører det til hull i vaktplaner og færre folk til å hjelpe. Ansatte kan heller ikke bli flyttet fra sted til sted nå som faren for smitte skal reduseres.

I den ekstreme situasjonen vi er i akkurat nå betyr det mye at så mange vil hjelpe. Og det varmer ekstra godt at folk frivillig melder seg når behovet er stort. De ansatte i kommunen og ved sykehusene har avgjørende funksjoner. Når det nå blir mobilisert og kommunen etterlyser flere som kan hjelpe, ser vi at mange rekker opp hånda. Det varmer oss alle.

Nå er det behov for flere i helsesektoren, men etter å ha hørt om det behovet helsesektoren i Larvik har i denne spesielle situasjonen, må jeg innrømme at det er tankevekkende å dykke ned i statistikken over hvor mange ansatte helsesektoren i Norge kommer til å trenge i årene som kommer. Og her snakker vi ikke i korona-tider, men under normale omstendigheter.

I 2060 vil det være behov for 618 000 helsearbeidere i Norge, viser prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det betyr i så fall at hver fjerde nordmann i arbeid må ta seg jobb i helsesektoren. Rapporten forutsetter at framtidens eldre blir friskere enn dagens 80 åringer. Tall som fagbladet Sykepleien har publisert, viser at sektoren i dag har om lag 310 000 årsverk. I 2035 anslår SSB at behovet blir 415 000 årsverk og i 2060 er altså tallet 618 000 årsverk.

– Folks betalingsvilje for en god helsetjeneste tror jeg er høy. Man må gjøre folk mer bevisst på at helse og omsorg koster, som alle goder. Kostnaden forsvinner ikke om du betaler den privat, framfor over skatteseddelen, sier forsker i SSB, Erling Holmøy til sykepleien.no. Han har analysert tallene og mer enn antyder at et løft trolig betyr mer i skatt for oss alle. Jeg tror de fleste er villige til å bidra.

Det som skjer nå er uvanlig og ekstremt. De ansatte i helsesektoren gjør en formidabel jobb og setter andre foran seg selv. Det er også en vekker om hvor avhengig vi er av at folk vil jobbe i helsesektoren, ikke bare nå, men også når ting blir normalt igjen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags