Gå til sidens hovedinnhold

Din flagg-frykt, min trygghet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste dagene har det versert forskjellige meninger om Larviks bruk av regnbueflagget én uke i året, og noen, blant annet Holm fra KRF og Brekke fra Partiet de kristne, trekker det frem som en støtte til foreningen FRI sin ideologi og meninger. De spør seg også hvordan Larvik kommune kan støtte denne ideologien og tankesett, eller hvorvidt dette er farlig for barna.

Juni blir ofte ansett som den internasjonale Pride-måneden, hvor en hel regnbue av menneskers liv, samlivsformer og det som ikke er heteronormativt blir feiret, men det er også til minne om de som kom før oss. Den 28 juni 1969 startet ett opprør mot forbudet mot homofilt samliv utenfor Stonewall-baren i New York, etter politiet over to dager hadde aksjonert mot besøkende, kun fordi de levde som seg selv. Opprøret kom fordi amerikanske styresmakter, med loven i hånden, utførte forskjellige avskyelige forsøk for å omvende homofile mennesker, noe som også har skjedd i vårt eget land. Dette opprøret ble startskuddet på en bevegelse for å skape like rettigheter for alle mennesker, uansett hvilket uttrykk de har, eller hvem de elsker.

Regnbueflagget ble skapt av den amerikanske kunstneren Gilbert Baker allerede tilbake i 1978, hvor han fikk en henvendelse om å skape et samlende symbol for homofile mennesker, og oppmuntre den skeive befolkningen til å være stolte av hvem de er. Det skulle allikevel ta helt frem til 1994, hvor baker lagde verdens lengste regnbueflagg til minne for Stonewall-opprøret, før det ble et internasjonalt symbol for stolthet for LHBTQ-personer.

Jeg personlig har hatt en vanskelig ungdomstid som homofil i Larvik, og kjenner en trygghet ved at kommunen har kommet så langt at de anerkjenner oss som havner helt utenfor «normal»-boksen. I fjor ble det for første gang arrangert en markering i Larvik med tilhørende parade, og jeg veivet et stort regnbueflagg med stolthet nedover prinsegaten til indre havn, noe jeg ville vært livredd for å gjøre få år tidligere.

Når det flagges med regnbueflagget er det ingen ideologi som aksepteres eller anerkjennes. Det er flagging for kjærlighet mellom to mennesker, aksept for enkeltmenneskets rett til å uttrykke seg selv og respekt for dem som kom før oss. Flaggingen er også med på å hjelpe mange mennesker til å forstå at de er helt OK som dem er, tross konservative krefter som forteller at de ønsker aksept, imens handlingene deres sier noe annet.

Kommentarer til denne saken