(Nettavisen) Helt siden 1950 har Posten hatt banktjenester gjennom sitt ekspedisjonsnett. I 20 år har DNB hatt tjenesten, men den ordningen avvikles innen utgangen av 2020.

– Vi synes det er synd for kundene. De er vant til å få banktjenester gjennom post i butikk og postkontor. Det kan vi ikke lenger tilby slik vi har gjort de siste 70 årene, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge til Nettavisen.

Posten har drevet Post i butikk siden 2001.

Blir rendyrket postvirksomhet

DNB-samarbeidet innebærer at du gjennom Post i Butikk kan utføre daglige banktjenester i butikken uten å gå til en bankfilial. Det inkluderer ting som å gjøre innskudd, uttak, betale regninger og heve giroutbetalinger i nærmiljøet gjennom de 1314 Post i butikk-filialene i Norge.

Eckhoff understreker at Post i butikk-filialene fortsetter som før, med mulig til forsendelser og avhenting av pakker med mer, men altså uten banktjenester.

– Vi har ikke egne banktjenester og ingen plikt til å ha det, men det har vært en viktig tjeneste for mange av våre kunder, sier Eckhoff.

Posten leverte tidligere banktjenester selv gjennom Postbanken, men denne banken ble fusjonert inn i DNB i 1999, og siden den gang har Posten og DNB samarbeidet.

LES OGSÅ: Politiet sa at problemet var løst, men så dumpet denne konvolutten ned i postkassa hos Terje: – Det er helt tragisk

Neppe nytt banksamarbeid

Postens bankavtale med DNB utløper 31.12.2019. Det siste året har partene jobbet for å finne en ny løsning og DNB har ønsket å få med konkurrentene med på Post i Butikk-løsningen. Det har ikke lykkes. I mangel av en felles bankløsning har DNB dermed valgt å la avtalen utløpe.

Eckhoff sier at det er lite som tyder på at de vil selv vil klare å få inn en ny bankaktør til å ta over DNBs rolle.

– Det er det DNB har forsøkt. Vi har ingen grunn til å tro at vi får med banknæringen i framtiden, sier Eckhoff.

Posten har imidlertid bankplikt gjennom landposttjenesten. Det vil si at hvis folk bor veldig langt fra nærmeste bankfilial, kan postbud gjennomføre enkle banktjenester som inn- og utbetalinger. Også denne avtalen går ut fra nyttår.

– Her må vi se på om vi kan få til et samarbeid med en annen bank. Dette er ikke på plass ennå, sier Eckhoff.

DNB og Posten skriver i meldingen at de er opptatt av at det skal være tilstrekkelig med tid til å hjelpe både kunder og ansatte i butikkene over på den nye løsningen når den er klar. DNB og Posten tar sikte på at endelig avslutning av avtalen vil skje i løpet av 2020.

– Vi vil sammen med DNB jobbe for å finne gode overgangsløsninger, sier Eckhoff.