Det var like før midnatt fredag 8. september og politipatruljen var på jakt etter en antatt innbruddstyv som nettopp hadde knust ruta til sykkelforretningen Birk i Yttersøveien på Hovland. Etter dette var også ei rute på Nordbyen knust.

Ved Hagalia rullet politibilen opp på siden av 30-åringen, som var kjent av politiet fra før. Da trakk han opp en rambokniv som han holdt ned langs sida. Mannen var ruset på både amfetamin og ecstasy og ville hjem. Han ønsket ikke å stoppe for politiet.

«Tiltalte var brå og kontant i sin avvisning av politiets pålegg om stansing«, står det i dommen mot 30-åringen fra Larvik.

 

Hevet rambokniven

Politiet ble beordret om å bevæpne seg og klarte å spraye mannen med pepperspray, men da hevet mannen rambokniven opp mot en politimann.

Da avfyrte politikollegaen et varselskudd i grøfta ved siden av tiltalte, noe som gjorde at mannen senket kniven og gikk videre. Kort tid etter overga ha seg da peppersprayen fikk for sterk virkning.

LES OGSÅ: Innbruddstyven knuste butikkvinduet hos Birk med sykkelstativ.

To av politimennene som vitnet, fortalte retten at de opplevde det som et bevisst angrep fra 30-åringen, mens tiltalte selv hevdet han løftet armen på grunn av peppersprayen han hadde fått i ansiktet.

Retten la til grunn av at hevingen av rambokniven mot en av politibetjentene var et bevisst angrep, og han ble dømt for det.

Skallet ned politimann

Etter at mannen overga seg, og ga fra seg kniven, så han sitt snitt til å skalle til en av de to politibetjentene som arresterte han.

LES OGSÅ: Innbrudd i Larvik - politiet avfyrte skudd

I retten i forrige uke fortalte mannen at handlingene var et slags rop om hjelp.

«Da han gikk forbi sportsbutikken Birk Sport på Yttersøveien følte han at han måtte gjøre noe slik at han fikk oppmerksomhet og ble pågrepet av politiet, for på den måten få hjelp», står det i dommen mot Larvik-mannen.

Etterforsket ikke

- Det var ingen andre spesielle omstendigheter som gjorde at vi så nærmere på den, sier Liv Øyen, leder for etterforskningsavdelingen i Spesialenheten for politisaker i Øst-Norge.

Spesialenheten ble  varslet etter varselskuddet, i tråd med retningslinjene, men valgte ikke å opprette en etterforskning av saken.

Øyen opplyser at Spesialenheten kun oppretter straksetterforskning ved død og alvorlig skade.

I etterkant av saken har de ikke mottatt anmeldelse fra andre personer, ei heller har visepolitimesteren i Sør-Øst politidistrikt, Steinar Kaasa, valgt å gå videre med saken.

Vold mot kjæresten

Larvik-mannen hadde flere saker på seg da han truet politiet med kniven i september. Da han møtte i Larvik tingrett, erkjente han alle tiltalepostene mot seg.

30-åringen ble dømt for vold mot sin tidligere kjæreste etter en krangel i fylla i slutten av oktober 2016. Han ble også dømt for å ha ødelagt et håndtak i politibilen da han ble arrestert etter hendelsen.

Mannen ble i tillegg dømt for å ha slått ned en mann på Stretere camping i sommer, for å ha oppbevart dopingmidler hjemme hos seg og for kjøp og bruk av amfetamin sist sommer.

Erkjente vold og trusler

Mannen sa seg skyldig i å ha knust ruta til både sykkelforretningen og til utstillingsvinduet på Nordbyen om kvelden den 8. september i år, for å ha brukt amfetamin og ecstasy i dagene før og for vold og trusler mot politibetjentene som skulle arrestere ham senere på kvelden.

I tillegg erkjente han, og ble dømt for, å ha stjålet en sixpack med øl på Meny i sentrum i sommer.

Mannen fikk seks måneders ubetinget fengsel som straff. Han ble også dømt til å betale politidistriktet 36.105 kroner i erstatning for å ha ødelagt bildøren på politibilen.

Dommen var enstemmig. 30-åringen har to ukers ankefrist.