Arvid har sett for mange skadde hunder. Nå ber han deg huske på dette lille trikset ...

STYKKE BRUDD: Mange hunder blir skadet i trafikken. Arvid Steen i Tryg Forsikring ber folk bruke refleks på dyrene sine. – Det er en rimelig forsikring, sier han.

STYKKE BRUDD: Mange hunder blir skadet i trafikken. Arvid Steen i Tryg Forsikring ber folk bruke refleks på dyrene sine. – Det er en rimelig forsikring, sier han. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Påkjørte hunder kunne blitt reddet med refleks. Hver uke, året rundt blir hunder skadet eller drept i trafikken, sier Arvid Steen i Tryg Forsikring.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Vi får stadige meldinger fra fortvilte hundeeiere som har opplevd at hunden dere er skadet, eller i verste fall kjørt i hjel av biler. Vi vet at mye av dette kunne vært unngått hvis hundene hadde refleks på seg, sier presskontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

I en pressemelding fra forsikringsselskapet uttaler veterinær Tor Kvinge seg om skadeomfanget.

LES OGSÅ: Kyr dør av å spise rundballeplast 

– Hver uke får vi inn hardt skadede hunder på dyresykehuset. I flere tilfeller står ikke livet til å redde. Dette er fryktelig for både hund og eier. Vi mener at mange av disse ulykkene kunne vært unngått dersom hunden hadde refleks. I mange tilfeller mangler også den som lufter hunden refleks, noe som gjør dem enda vanskeligere å se i trafikken, sier Kvinge.

Han er daglig leder ved AniCura Dyresykehuset Bergen Nord.

Han viser frem røntgenbilder som viser hvor ille et kvestet lårbein på hund ser ut. For Kvinge har det blitt en vane å se slike bilder, eller de som er enda verre.

– Hunden skal gjerne luftes på morgen og kveld, og i mørket er det umulig for bilister å se hunden om den ikke har refleks på, sier Kvinge.

REPARERT: Lårbeinet til en hund etter operasjon.

REPARERT: Lårbeinet til en hund etter operasjon. Foto:

Kan koste deg dyrt

Den erfarne veterinæren legger til at skadene etter sammenstøt med bil ofte er omfattende. Operasjonene kan være kompliserte og kostbare.

–  Derfor er det viktig å ha en hundeforsikring som dekker kostnadene du kan bli utsatt for i slike situasjoner. En omfattende operasjon kan fort koste et sted mellom 20-50 000 kroner, sier Kvinge.

­– Jeg har møtt utallige eiere som er knust fordi hunden sin er påkjørt og hardt skadet eller død. Min bønn til alle hundeeiere er at de må bruke refleks på hunden sin. Det er min innstendige oppfordring, sier veterinær Tor Kvinge.

LES OGSÅ: Her har Johan bodd i snart 80 år. Nå skal huset hans rives. – Jeg hadde ikke ventet dette (+)

Kun 3 av 10 bruker refleks

- Vi vet at kun 3 av 10 voksne bruker refleks, og vi vet at det også er mange hunder som går uten, sier Arvid Steen i Tryg Forsikring.

- Da velger man bort en billig livredder. Velger du å ikke bruke refleks vil ikke sjåføren rekke å se deg før avstanden er 25 meter eller nærmere. Dette tilsvarer et sekund hvis bilen holder en hastighet på 80 kilometer i timen. Hunden er mindre enn deg og kan være både kjapp og litt uberegnelig. Dermed kan den være enda vanskeligere få øye på, sier Steen.

Bruk refleks året rundt, også på dagtid

Det er ikke bare i vinterhalvåret man bør bruke refleks.

– For det første er hunden mer synlig med refleks på seg. Hunden kan også bli borte, kanskje stikker den av etter en påkjørsel, og er i sjokk. Da vil det være mye enklere å finne igjen hunden om den utstyrt med refleksvest, sier Steen.

Artikkeltags