– Vi mener også at man ikke skal hente seg en hund på gata og ta med hjem

DOG CAMP: Emilie Sofie Sandland (9, f.v.), Astrid Helene Bjerke, Betine Sandland og Carina Gutierrez har engasjert seg for spanske hunder som blir mishandlet og forlatt av sine eiere. Betine Sandland mener at det skal bli strengere regler for import av hunder, men at det ikke er farlig gjennom godkjente rescuesenter. (Arkivofoto: Lily Marcela Gundersen)

DOG CAMP: Emilie Sofie Sandland (9, f.v.), Astrid Helene Bjerke, Betine Sandland og Carina Gutierrez har engasjert seg for spanske hunder som blir mishandlet og forlatt av sine eiere. Betine Sandland mener at det skal bli strengere regler for import av hunder, men at det ikke er farlig gjennom godkjente rescuesenter. (Arkivofoto: Lily Marcela Gundersen) Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Men Betine Sandland i foreningen Norwegian Dog Rescue Spain med saken om hjerteorm er snudd på hodet i media.

DEL

(Tønsbergs Blad) Sandland, som bor i Re og er fra Tønsberg, reagerer på opplysningene som har kommet fram etter at Mattilsynet lørdag sendte ut en pressemelding om funn av hjerteorm hos en adoptert gatehund fra Spania. Dette er den parasitten Mattilsynet frykter mest når dyr importeres fra utlandet.

– Dette er en av parasittene vi frykter mest. Funnet viser at å kjøpe en gatehund kan bety å utsette andre dyr for stor helsefare, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

Flere medier meldte at hunden ble avlivet på grunn av hjerteormene, som opp mot 35 centimeter lange.

– Men det er ikke riktig, hunden ble avlivet fordi den var ulovlig importert. Jeg synes denne saken ble snudd veldig snodig fra medias siden. Jeg mener at poenget også her bør være at man ikke skal hente seg en hun på gata og ta med hjem, skriver Sandland på sin Facebook-side.

Hun står sammen med flere fra Vestfold bak facebook-gruppen «Vi som vil hjelpe hundene i Spania», som har 6.726 medlemmer.

LES OGSÅ: Reina (4) ble mishandlet og forsømt – valpene var dødsdømte

– Ikke et godkjent senter

Selv om alle papirene så ut til å være i orden, fattet en veterinær i Kristiansand mistanke om ulovlig import da en hundeeier kom med en spansk gatehund nylig.

Det var først da hunden ble avlivet på grunn av den ulovlige importen at det ble funnet hjerteorm.

Sandland kjenner ikke til hvor hunden med hjerteorm ble hentet fra, men mener all import burde skje kommersielt.

–  Det er strengere rettningslinjer ved å importere kommersielt enn privat. Slik saken framstår for meg så virker det som hunden ikke importert kommersielt.

Sammen med flere andre lokale startet hun tidligere i år Norwegian Dog Rescue Spain, og jobber med å importere spanske gatehunder.

– Ønsker man en rescuehund bør dette gjøres via godkjente organisasjoner som samarbeider med godkjente rescuesenter. Hjerteorm hos hunder smitter ikke til andre dyr eller mennesker, det skjer kun gjennom mygg. Alle mennesker som reiser på ferie for eksempel til Middelhavet kan få dette uten en gang å ha sett en hund, forklarer Sandland.

I april holdt hun og kollegene i organisasjonen en adopsjonsdag i Tønsberg for å få flere til lovlig å adoptere gatehunder fra Spania.

LES OGSÅ: Her kan det bygges boliger på 47 mål tomt (+)

Foreslår forbud

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) sier i en kommentar til NTB at han holder på å utarbeide et forslag om forbud mot import av gatehunder som snart skal fremmes på Stortinget.

– Denne saken viser hvor viktig det er å få på plass et forbud mot import av gatehunder. Senterpartiet vil legge fram et forslag om forbud nå i høst, sier Pollestad.

Han kaller import av gatehunder galskap som kan true både folke- og dyrehelsen.

– Derfor haster det med å stramme inn. Dersom bakterier, parasitter og sykdommer kommer til Norge, vil det være svært vanskelig å bli kvitt det, sier han.

Han mener at import av gatehunder enten er drevet av kyniske importører eller av naiv misforstått godhet.

– Ingen av delene fortjener beskyttelse, sier stortingsrepresentanten.

Mattilsynet har i en årrekke advart mot å importere gatehunder hit til landet. Senest 4. oktober skrev direktør Hilde Bremnes en kronikk der hun advarte alle om å ta med gatehunder til Norge. Det samme har veterinær Per Bye gjort i NRK-serien «Alt for dyra».

    Er du gatehund i Polen, har du ett hardt liv foran deg, men Puma og seks andre hunder har fått en ny sjanse i Vestfold.

    Artikkeltags