Gå til sidens hovedinnhold

Egentlig bare to alternativer

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kaos i Larvikspolitikken, var reaksjonene for mange etter mandagens valg. Det er riktig at det er svært vanskelig å se flertallskonstellasjoner etter de gamle og så langt sementerte skillelinjene, men hvis en ser på hvilke alternativer som reelt står igjen, så er det likevel ikke så mange. Da gitt at fintellingen ikke endrer på mandatfordelingen.

Med forutsetning at vi legger til grunn hva partiene så langt har sagt, så slår følgende begrensninger inn:

Ingen vil samarbeide med BedreLarvik, som var en av valgets vinnere med fire mandater. Det synes helt klart etter å ha samlet opp alle uttalte reaksjoner i offentligheten, og hva vi har fått ut av andre samtaler med politikerne.

Les også

Åpner for samarbeid

Det er uaktuelt for alle på den gamle rødgrønne blokka, kanskje med unntak av Venstre og MDG, å samarbeide med Frp.

Høyre utelukker å samarbeide med Rødt og SV.

Venstre sier de vil ha et lederskifte, og har klart uttalt at de vil se til andre enn den Ap-ledede posisjonen. Av alle standpunkt tror vi dog dette er ett som det kan bli endring på.

Høyre signaliserer at de kan prate med alle bortsett fra dem ytterste på røde fløy – og BedreLarvik.

Også Arbeiderpartiet er på gli, selv om det nok det er langt tyngre for dem å skrive under en avtale med Høyre enn motsatt. Like fullt kan den så omtalte Kongegata-avtalen mellom Ap, Sp og Høyre være en kile inn i denne situasjonen.

Sp sitter i grunn med alle de beste kortene. Alle vil ha dem med på laget, og det eneste som synes helt sikkert, er at de blir en del av den nye posisjonen. Og både historisk, ideologisk og praktisk bør heller ikke Larvik Sp ha problemer med å gå til begge sider. Det vil vi se mange eksempler på etter årets valg.

Les også

Sp-Nordheim til ØP: – Ja, jeg vil være ordfører

Derfor er det etter min mening to mulige løsninger, når en kun ser på mandater og tall, og ikke de politiske sakene.

  1. Ap, Sp og Høyre danner et samarbeid med 22 mandater i bunnen. Her kan det tenkes at andre partier inviteres inn i en bredere koalisjon, som KrF og MDG med to mandater hver.
  2. De «røde» partiene Ap, SV og Rødt finner sammen med Sp, MDG og Venstre, og får 21 mandater.

Da står vi med en situasjon der Frp uansett er ute av en posisjon. Det holder nemlig ikke for Høyre, Frp og KrF å få med seg Venstre og MDG. Hvis da ikke Sp skulle endre sitt klart uttalte standpunkt om ikke å trekke i samme trøyene som Frp.

Så kan man jo spørre seg om Erik A. Sørensen og BedreLarvik etter hvert velger å legge om til en litt mer moderat kurs og søker samarbeid. Om det er nok til at andre partier, da i særdeleshet Høyre, Ap og Sp, vil by på kaffe og prat, er uansett usikkert.

Hvem som eventuelt blir ordfører, blir uansett en vrien runde i de samtalene som kommer. Men vi minner om at Larvik både har hatt delt verv, Ragnar Johansen (Ap) og Øyvind Hunskaar (Sp) i perioden 1992–1994, og en Sp-ordfører i samme Hunskaar fra 1995 til 1999, selv om Ap var det klart største partiet i den koalisjonen.

Og når Olav Nordheim nå signaliserer at han gjerne vil bli ordfører, er det klart for svært spennende dager med forhandlinger.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.