En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontorene i landbruket, viser at matpakkene ungdomsskoleelevene har med seg hjemmefra er sunnere enn maten de kjøper utenfor skolen.

Matpakken er på mange måter en slags «sunnhetsgaranti», men det er likevel en ting ernæringsrådgiveren mener ikke hører hjemme i matpakken.

– Jeg føler meg sikker på at foreldre handler energibarer til matpakken fordi de tenker det er sunt, og de gjør det nok i beste hensikt. Det er derfor på høy tid å opplyse om at energibarer ikke har noe i matpakken å gjøre. Du kunne nesten like godt sendt med en sjokolade, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i en pressemelding.

Trendy

Undersøkelsen viser at 34 prosent av jentene og 24 prosent av guttene har med seg energibarer i matpakken. I tillegg er det mange ungdommer som kjøper det på butikken i skoletiden. Sagen mener markedsføringen rundt mange av energibarene får det til å framstå som et sunt og godt mellommåltid.

– Det virker som at det har blitt trendy å spise energibarer. De aller fleste energibarene er skikkelig søte og har enten et trekk av honning, sjokolade eller annen søtning, og det som er søtt, liker vi jo godt. I tillegg er de enkle å pakke med seg.

– De fleste energibarene har en ingrediensliste vondt som et langt år, og består av sukker i ulike former, prosessert korn, konsistensmidler og smaksforsterkere. Jeg vil si mange er ultra-prosesserte sukkerbomber. Det er lenge siden mange av ingrediensene var rene råvarer, og mange av ingrediensene vil du ikke kunne finne i et vanlig kjøleskap eller kjøkkenskap. Da hjelper det ikke at en liten bar gir lite kalorier eller gir litt fullkorn eller nøtter. Til hverdags bør man spise mat som ligner mer på mat, som tilfører kroppen nyttig næring.

Viktig for konsentrasjonen

Sagen er ganske klar på at energibarer ikke har noe i matpakken å gjøre, og påpeker at skolelunsjen er dagens viktigste måltid.

– Slike søtsaker gir høy blodsukkerstigning, og etter en topp kommer en dal. Det er ikke forenelig med en skolehverdag der barn og unge er avhengig av mat som gjør det lett å holde på konsentrasjonen. Matpakken skal gi ungdom og barn energi som varer gjennom en lang skoledag.

– Hva kan man erstatte energibaren med?

– Velg mye frukt og grønt i matpakken, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og unngå søte påleggsvarianter.

Ernæringsrådgiveren mener det finnes mange fullgode alternativer og at noe av det enkleste å ta med seg er en frukt og litt nøtter.

– Husk også grønnsakene, oppfordrer hun.