I 2020 ble 3635 nordmenn behandlet for hjertestans utenfor sykehus. I snitt rammes 10 hver dag, men bare 1–2 overlever. For å redde flere må behandlingen startes raskt og før ambulansen er fremme, forteller førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv», i en pressemelding.

I juni svarte 150 larvikinger på spørsmål i Norstat-undersøkelsen utført på vegne av Gjensidigestiftelsen og «Sammen redder vi liv»-dugnaden. Den viser at mange er usikre på hvordan de skal gå fram i situasjoner der det kreves livreddende førstehjelp. Resultatene viser også:

• 4 av 10 (40 prosent) er usikre på om de ville ha utført hjerte- lungeredning riktig

• 6 av 10 (63 prosent) er usikre på om de ville ha brukt hjertestarter riktig for å redde en livløs person

• 7 av 10 (71 prosent) svarer «nei» på spørsmålet om de vet hvordan de raskt finner nærmeste hjertestarter


– Man må ikke være ekspert for å redde et liv. Alle kan redde et liv. Ring 113 som det aller første du gjør hvis du finner en bevisstløs person. De som tar telefonen, leder deg gjennom førstehjelpstiltakene du må gjøre, samtidig som de sender ambulanse, sier professor og anestesilege ved Universitetet i Oslo, Jo Kramer-Johansen.

Hvordan redde ett liv?

Forkortelsen BLÅS er en viktig huskeregel. Det står for:

  • Bevissthet – sjekk om personen er ved bevissthet
  • Luftveier – sjekk om personen har frie luftveier
  • Åndedrett – sjekk om personen puster
  • Sirkulasjon – sjekk om personen har større pågående blødninger

Hvis noen av disse funksjonene ikke er som det skal, er det viktig å ringe 113 så fort som mulig. Man kan også kontakte medisinsk nødnummer via Hjelp 113-appen som viser ambulansen hvor du er.

Hjertestarter

– Det finnes mange hjertestartere utplassert i Larvik, men undersøkelsen viser at mange ville nølt med å bruke dem. Det offentlige hjertestarterregisteret og appen «Hjelp 113» viser deg og personalet på 113 tilgjengelige hjertestartere der du er, forklarer Johansen.

– Hjertestarterne er enkle å bruke, de gir beskjed om hva du skal gjøre med bilder og talebeskjeder. Følg instruksjonene, så analyserer hjertestarteren selv om den må gi støt. Hjertestarteren gir deg klar beskjed om å trykke for å gi støt eller fortsette hjerte-lungeredningen i de tilfellene hjerterytmen ikke kan behandles med et strømstøt. Du kan faktisk ikke gjøre noe galt, sier Kramer-Johansen.