Det sier Anita Haga Meyer og Tone M. Anderssen i Frivilligsentralen. På Tanum står et par av bilene de har tilgjengelig parkert.

- Vi har fått et oppdrag av kommunen om å supplere transporttilbudet for eldre, sier Tone, som er leder i Frivillisentralen.

- Det er mange som blir sittende veldig mye hjemme. De trenger transport for å komme seg ut. På eldresentrene kan de treffe andre, ta en kaffe eller spise en middag, sier Anita.

Frivilligsentralen samarbeider med hjemmesykepleien om hvem som trenger transport.

- Tirsdag skal vi kjøre til Nanset eldresenter, onsdag til Bøkeskogen, torsdag til Kveldssol og fredag til Gloppe eldresenter, forteller Anita, som er transportkoordinator.

- I tillegg tenker vi oss transport til våre egne aktiviteter i Frivilligsentralen. Vi har åpent onsdag til fredag med kaffe og sosialt samvær, legger Tone til.

Slå av en prat

De to legger ikke skjul på at det er en fordel om de frivillige sjåførene liker å være litt sosiale.

- Det vil jo kunne være behov for å følge noen og kanskje kunne ta en kopp kaffe. Mange eldre som bor alene synes det er hyggelig å få seg en liten prat, smiler Tone.

Frivilligsentralen har overtatt to biler fra AOK, og de får disponere en bil som tilhører Nanset eldresenter.

- Vi ønsker oss tilskudd så vi kan kjøpe en ny bil. I Sandefjord er transport av eldre en av hovedaktivitetene til Frivilligsentralen der. Og næringslivet har sponset biler, forteller Tone.

Les også: Inviterer til samtaler kjemisk fri for kvinnfolk

Menneskemøter

Mottoet til Frivilligsentralen i Larvik er "møte mellom mennesker". Tone og Anita synes denne tjenesten passer godt til mottoet.

- Vi ser hvordan mange eldre lyser opp når de kommer seg ut. En mann møtte hyttenaboer han ikke hadde sett på ti år. Mange har ikke vært utenfor døra på lange tider. De får en ny hverdag, forteller Anita.

Tone sier at de får telefoner fra familie som bor langt borte. De har foreldre som sitter mye alene.

- I vinter har mange holdt seg inne fordi de er redde for å gå på glatta også. Hjemmesykepleien orienterer oss om dem som trenger transport aller mest, sier hun.

- Folk kan ringe Frivilligsentralen hvis de kan tenke seg å være sjåfør for oss. Det er på dagtid, og vi trenger bare vanlige folk som har lappen, opplyser Anita Haga Meyer.