Gå til sidens hovedinnhold

Her skal en beboer (68) ha ligget død i seks dager uten å bli oppdaget

Artikkelen er over 5 år gammel

En mannlig beboer (68) ved en av Larvik kommunes leiligheter ved Bøkeskogen eldresenter skal i sommer ha ligget død i nesten én uke før han ble funnet.

Ifølge opplysninger som Østlands-Posten har fått tilgang på, skal det ha gått seks dager fra dødsfallet inntraff til hendelsen ble oppdaget.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Karen Kaasa, har ikke vært tilgjengelig for intervju mandag, men i en sms til ØP skriver hun:

«Jeg kan bekrefte at det var et dødsfall ved Bøkeskogen eldresenter i sommer. Ved gjennomgang av hendelsen er det forhold som gjør at vi på selvstendig initiativ har bedt Fylkesmannen om en gjennomgang av tjenesten i forbindelse med dødsfallet. Vi gjennomfører også en intern gjennomgang av saken.»

Fylkeslegen har bekreftet overfor ØP at de arbeider med saken.

Larvik kommune eier og leier ut til sammen 31 leiligheter ved Bøkeskogen eldresenter. Tjenestekontoret står for tildelingen av boligene, som er populære grunnet sin beliggenhet i nærheten av sentrum. Beboerne har vidt forskjellige behov, og det er ingen automatikk i at de som bor i leilighetene har vedtak om hjemmesykepleie.

Les også: – Et tillitsproblem som må løses umiddelbart

Ble ikke varslet

Det er siden i sommer gjennomført to møter i helse- og omsorgskomiteen, begge med helse- og omsorgsledelsen til stede.

Komiteen har likevel ikke blitt informert om saken før nå, etter at et komitémedlem fikk høre om saken via omveier og deretter stilte spørsmål til Kaasa om dette på mail.

Les også: Pleier slo dement pasient – fikk en advarsel

Innkaller til hastemøte

Leder av helse- og omsorgskomiteen, Bente Seierstad (uavhengig), er sterkt kritisk til at politikerne ikke er blitt informert. I en epost til kommunalsjefen og resten av komiteen ber hun om at det kalles inn til et ekstraordinært møte:

«Ut fra de opplysninger som er gitt, så er dette svært alvorlig. Jeg ber om at det settes opp et hastemøte i HOK i morgen tirsdag eller onsdag. Den politiske ledelsen må så snart som mulig få full innsikt i hva som har skjedd – varslingen til Fylkesmannen og hva granskningen inneholder. Jeg beklager at disse opplysningene ikke har kommet frem til komiteen, men i form av en varsling til et komitemedlem. Det har siden hendelsen i sommer vært avholdt to komitemøter – hvor disse opplysningen kunne vært delt fra rådmannens side.»

Til ØP sier Seierstad:

– Det er beklagelig at ledelsen for helse og omsorg i Larvik ikke ser viktigheten av at politisk ledelse er underrettet om denne typen saker. Her er det rett og slett en «missing link» som vi må få bukt med så raskt som overhodet mulig.

Døde av hjertesvikt

Legen som ble tilkalt da mannen ble funnet død den 9. august, konkluderte med at mannen (68) hadde dødd av hjertesvikt.

Det opplyser krimsjef Knut Vidar Vittersø ved Larvik politistasjon.

Politiet behandler saker der personer blir funnet døde hjemme, som mistenkelige dødsfall. Larvik-politiet undersøkte derfor saken.

Det ble besluttet at mannen ikke skulle obduseres for å fastsette dødsårsak, noe som ble bestemt av jourhavende jurist i Sør-Øst politidistrikt.

Vittersø opplyser at hjemmesykepleien leverte medisiner til mannen hver fjortende dag. Dette var den faste avtalen. Den aktuelle dagen var det imidlertid ikke utlevering av medisiner.

– I utgangspunktet var avtalen hver fjortende dag, men de hadde vært innom, opplyser han.

Politiet foretok enkelte undersøkelser i saken for å få en avklaring.

– Medisinene var tatt 3. august, men ikke 4. august. Vi tror han døde da, opplyser krimsjefen.