Vi kan starte med å betrygge at opprøret som nå er under oppseiling er bare en del av «opplegget» til elevene i media- og kommunikasjon på Thor Heyerdahl Videregående Skole.
Tematikken er bred. Om det er klimautfordringer eller kvinnesak eller andre forhold som oppleves urettferdig eller galt. Lea Nikita Edvardsen er en av dem som står midt oppe i det.
– Det begynte med at vi ble delt inn i grupper for å idemyldre med mål om å markedsføre forestillingen «Opprør» som går i Bølgen i uke 7. Min idé var å bygge en statue, og det tok egentlig ikke så lang tid å designe og få bygget den, innleder 17-åringen.
– Fantastisk morsomt
Det var imidlertid ikke så enkelt fra starten av.
– Jeg måtte få noen til å hjelpe til å bygge den. Derfor pitchet jeg ideen min til leder av bygg- og anlegg, som var positiv til ideen, men lot lærerne i avdelingen avgjøre om de hadde tid og mulighet til dette. Lærer Runar Thoresen tente på ideen og var den som hjalp meg å realisere statuen. Jeg ville ha en utfordring og se om jeg kunne klare det alene. Det var fantastisk morsomt å se da den sto ferdig, forteller Lea Nikita Edvardsen.
Ikke vandalisert
Den store statuen som er 4,2 meter høy ble plassert i lobbyen på Thor Heyerdahl Videregående Skole. Plutselig var den tagget ned, og mange trodde kanskje den var blitt vandalisert.
– Den sto «clean» i to uker, så ble den tagget. Det var vi selv som bestemte at den skulle tagges for å promotere «Opprør» som forestillingen vi skal oppføre i Bølgen heter. Min statue og noen andre elevers verk skal være med å markedsføre et opprør ved å demonstrere et opprør, forteller Lea Nikita Edvardsen.
– Så taggingen er et symbol for det dere driver opprør mot?
– Konseptet er at vi tagget ned statuen for å få fram et opprør mot miljøet. På statuen står det «Mankind». Vi tagget bort «man» og tagget «woman» i stedet. Dette for å markere et kvinneopprør, forklarer 17-åringen.
Hun er veldig opptatt av miljø, kvinnesak og likestilling.
– Miljøsaken og opprøret som pågår i Iran, hvor kvinner blir arrestert og undertrykket, er noe jeg er veldig engasjert i. Jeg er miljøbevisst og brenner for rettferdighet, sier Lea.
– Få folk til å bry seg
Sammen med resten av klassen, med 16 elever totalt, og musikk- og danselinja er de i full gang med å forberede «Opprør».
– Derfor har vi nå laget et «opprør» her på Thor Heyerdahl Videregående Skole. «Vi» er medier og kommunikasjon på Thor Heyerdahl Videregående Skole, og sammen med elever fra musikk- og dans skal vi framføre forestillingen «Opprør» i Bølgen, sier en engasjert ung kvinne.
– Målet er å få folk bevisst på det som skjer i verden som ikke er så bra, og få folk til å bry seg. Jeg håper også jeg får med statuen ned til Bølgen, slik at flere får oppleve den, legger Lea Nikita Edvardsen til.
Det er også flere andre elever som har bidratt. Tom Arne Torp har laget et symbol for oljesøl som står utstilt i lobbyen på Thor Heyerdahl, og det er også hengt opp et banner i trappen som er laget av Bradley Ryan Unhjem.
Forestillingen «Opprør»
Medie- og kommunikasjons-elevene skal som nevnt sammen med elevene på musikk- og dans oppføre forestillingen «Opprør» i Bølgen. Dette gleder de og lærer Andreas Oxholm seg veldig til.
– Alt handler om miljø og kamp mot undertrykkelse. Det handler om å treffe en målgruppe og opplyse folk om urettferdige ting som skjer i Verden. Gjøre folk mer bevisste på miljøspørsmål, forteller Andreas Oxholm.
Oxholm og elevene hans forteller hva forestillingen inneholder, og det er noe de har lagt ned mye arbeid i.
– Med denne forestillingen i Bølgen kulturhus ønsker elevene fra Thor Heyerdahl videregående skole på Musikk og dans og Medier og kommunikasjon, å overraske, bevege og begeistre gjennom å ta publikum med på en reise med tema «Opprør» som fellesnevner. Vi presenterer et knippe historiske og nyere opprør gjennom sceniske og visuelle virkemidler. I dette alvorlige temaet lover vi vakker dans, effektfulle medieuttrykk og sterke musikalske prestasjoner, sier Oxholm.
LES OGSÅ: Karrieren er ikke lenger det viktigste for Anders (42): – Trumfer alt annet
Den er både historisk og tar for seg nye hendelser som elevene beskriver i forestillingen.
– Vi har gjort et utvalg av opprør og forsøkt å balansere de store og kjente opprørene og de litt mindre, de som kanskje ikke førte til endringer. Vi trekker tråder mellom borgerrettsopprøret i USA og minoriteters rett til likebehandling i Norge i dag, forteller han
– Videre tar vi for oss dagsaktuelle opprør som kvinnekampen i Iran, klimakampen og bekymringen for hva sosiale medier gjør med oss mennesker. Kanskje dette opprøret starter nettopp her, i Bølgen? Den som møter opp får se, og vi håper mange tar turen til Bølgen for å få med seg denne spennende forestillingen, avslutter en stolt lærer.