Eli Jacobsen i Ula skriver på Facebook-siden «Hva skjer i Tjølling» om noe som egentlig er miljøkriminalitet:

«Trist syn på storestranda i Ula. Fjellet skaller mer og mer av for hvert år som går! Årsak: BÅLBRENNING, som for øvrig IKKE er lov inntil fjellet. Det ødelegger det rett og slett. Det samme gjelder på Eftang og flere andre steder. Er det virkelig så viktig med bål at folk er villig til å begå naturkriminalitet og ødelegge det flotte fjellet?»

Hun peker på et problem som det kan virke som om brer om seg og kanskje bunner i kunnskapsløshet.

Ikke bare bål mot fjell

Eli Jacobsen vet det er ulovlig å brenne bål på og mot svaberg, men er usikker på om andre vet det.

– Det er jo ikke bare bålbrenning som skjer inntil fjellet. Folk tenner også bål mellom trærne, under trekronene. Folk har med seg øks og sag, og brekker greiner av trærne. På tur skal de, og bål skal det bli, freser hun.

I fjor opplevde hun flere ganger at hele campingområdet i Ula var røyklagt fordi folk brente bål i friområdet.

– Jeg ser det mye både her i Ula og på Eftang. Bare ta en tur på Ølbergholmen, så ser man mye svart fjell. Folk blir sure hvis man sier noe. Barna skal jo ha pølser og da kreves det visst bål, sier hun videre.

Farlig uvitenhet

– I tillegg er det engangsgrillene som står igjen på stranda. Det er ikke hyggelig verken for folk eller dyr. Jeg tror det er mye uvitenhet som gjelder. Men folk er på tur og mangler kunnskap, sier Jacobsen.

Hun forteller om folk som tenner bål under tyritrær i Ula.

– Tar det fyr, stopper det aldri, slår hun fast.

Selv er hun mye ute på tur med familie og venner. De har også bålkos. Kontrollert bålkos.

– Vi bruker stranda mye selv, har med oss en bålkurv og heller restene ut i sjøen. Det er så mange fiffige bålkurver i dag. Noen er til og med sammenleggbare, forteller hun.

Bålforbudet oppheves

Bålbrenningsforbudet oppheves 15. september, og brannsjef Jan Olav Vagle kommer med både råd og formaninger rundt det, samtidig som han peker på at det ikke er lov å brenne bål på svaberg.

– Selv om bålforbudet oppheves 15. september, skal man huske på at det fortsatt er plasser i terrenget der det kan være tørt, sier Vagle og viser til at Larvik brannvesen måtte inn i Vestmarka denne uka for å slukke et bål som noen ikke hadde sikret selv.

Alle tror det er godt og vått etter my regn, og det er det kanskje på overflata. Men det skal ikke mye til før det er tørt igjen.

– I utgangspunktet skal alle bruke opparbeidede bålplasser. Være forsiktig og ikke lag nye bålplasser, sier han.

Selv med opphevelse av det generelle bålforbudet, er det ikke fritt fram.

– Det skal tas hensyn til annen manns eiendom, og man er alltid ansvarlig for ethvert bål man har startet, avslutter han.