(Fredriksstad Blad): Butikkene bugner over med ferdiglaget pynt i plast og keramikk, men det å lage noe selv kan gi en ekstra bonus, nemlig litt kvalitetstid med familie eller venner.

Dessuten blir det fort mye billigere, spesielt om du er flink til å utnytte ting du allerede har i huset.

Lett å kjenne på kjøpepress

– Jeg har ikke barn selv, men skjønner godt at mange kjenner på kjøpepress nå i forbindelse med halloween. Denne høsten er det jo også ekstra mange som sliter økonomisk, sier Eline Steen Glad (29) fra Sarpsborg.

Under koronanedstengingen begynte hun, moren og tanten å kose seg med et hobbyverksted i tantens garasje.

– Da oppdaget jeg at å lage ting selv var en veldig koselig hobby, sier 29-åringen.

På instagramkontoen Gladhjemmet deler hun diverse hobbyprosjekter, og nå viser hun FBs lesere en budsjettvennlig, men stilig halloweenpyntet stue.

I videoen under får du blant annet se hvordan et gammelt pledd, en dorull, en bit hyssing og et par grønne blader blir til et unikt gresskar.

Et annet av Elines tips er å kjøpe en stor pose kjærlighet på pinne, dekke dem med noen ark tørkepapir, knyte en hyssing rundt og tegne på spøkelsesfjes med en sort penn. Det blir garantert en slager blant små skumlinger som går knask eller knep.

Masker kan du også lage selv ved hjelp av litt farget kartong og en gummistrikk eller hyssing, foreslår Eline.

– Etter at jeg begynte med denne hobbyen, ble jeg mer observant på ting jeg har i huset som jeg ellers ville ha kastet. Nå tar jeg vare på slikt året rundt og samler dem i en boks. Det kan være alt fra gammelt tøy til papirposer. Så titter jeg oppi boksen når jeg skal lage noe, sier Eline.

Her har vi samlet noen andre tips, blant annet fra nettsidene Enjoy.ly og Boligpluss.no

1. Skumle gresskar av klementiner. Disse lager du meget enkelt ved å tegne på klementiner med sprittusj. Etterpå kan du spise dem.

2. Åsted. Det kan gjøres ved å tegne omrisset av en person med kritt på asfalten på gårdsplassen, eller ved å bruke maskeringstape til å lage et omriss på gulvet inne.

3. Spøkelsesdukke. Du trenger kun en dukke og en gammel hvit T-skjorte, eller et annet hvitt stoffstykke. Tegn på tre svarte avlange sirkler på tøystykket og tre den over dukka. Fest med en stikk eller et bånd rundt halsen. Om du ikke vil ødelegge tøystykket kan du klippe ut sirkler fra svart papir og feste på med dobbeltsidig tape.

4. Stående spøkelse. Bruk en vaskekost og fest noe på toppen som forestiller et hode, for eksempel en oppblåst armring. Legg over en hvit duk eller et laken og følg samme fremgangsmåte som over.

5. Lysende spøkelser. Har du en med ledlys? Disse blir ikke varme, så du kan trygt kle hvert lys med et ark av tørkepapir. På tørkepapiret tegner du spøkelsesfjes, og under fjeset fester du tørkepapiret med en strikk, en bit hyssing eller litt sytråd.

6. Øyeepler i blodig vann på glass. Skrell noen druer og legg dem i et glass. Hell over rød saft og skru på lokket. Ekkelt!

7. Skummel mat. Ekle fingre lager du ved å trekke wienerpølser, putte dem i uthulede baguetter og stikke skåldede mandler i små snitt ytterst på pølsene. Ved siden av kan du servere rød saft i karafler med små plastedderkopper i.

8. Blodige lys. Disse lager du ved å dryppe stearin fra et rødt lys over hvite lys. Ekstra skummelt blir det med noen rustne spiker i lysene.

Slik lager du gresskarlykt

Øverst på listen for mange før halloween står det å lage en gresskarlykt. Gresskar kommer i mange ulike størrelser og prisklasser. De rimeligste vi har funnet selges i dagligvarebutikkene til en kilopris på 4,90 kroner.

Gresskarene som egner seg best til å lage lykt av kalles pyntegresskar, men også innmaten av disse er fullt spiselig.

  • Når du skal lage en lykt, er det enkleste å først tegne opp mønsteret med sprittusj på utsiden av skallet.
  • Toppen av gresskaret skjæres av med en spiss kniv, og du kan grave ut innholdet og putte dette i en kjele.
  • For å enklest mulig kunne utnytte innholdet til mat, er det lurt å fjerne midten med gresskarfrøene med én gang.
  • Deretter skjærer du ut det skumle ansiktet og putter et lys (gjerne batteridrevet) oppi. Så kan toppen settes på igjen. Gresskarlykten er fiks ferdig!

Utnytt hele gresskaret

Dermed er tiden inne for å utnytte innholdet.

Opplysningskontoret for brød og korn tipser om at det beste er å bruke gresskarkjøttet til å lage en puré.

Det gjør du slik:

  • Når gresskarfrøene er fjernet, skjærer du gresskarkjøttet i terninger.
  • Ha disse i en kjele med litt vann. Gresskar inneholder en del væske, så det er viktig å ikke bruke for mye vann i kjelen. Start med et par centimeter vann i kjelen og spe heller på med litt mer vann etter hvert dersom det blir nødvendig.
  • Etter 15–20 minutter er gresskarterningene blitt møre. Da bruker du en food prosessor eller en stavmikser for å kjøre det hele til en jevn masse.

  • Deretter kjøler du pureen ned, før du har den over i porsjonsposer eller-bokser og putter disse i fryseren.

Med gresskarpuré i fryseren har du en god base for mange retter der gresskaret enten kan få en hovedrolle eller birolle. Den klassiske gresskarretten er gresskarsuppe. Den er enkel å lage når du har gresskarpureen klar.

Med litt buljong, kokosmelk og kokte byggryn har du alt du trenger for en velsmakende høstsuppe, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun foreslår ellers å bruke gresskarpuré som tilsetning i oppskrifter på pannekaker, vafler, boller eller surdeigsbrød.