– Jeg er veldig engasjert, og synes det er en veldig god sak. Både bestefar og tanta mi døde av kreft, så jeg har et nært forhold til kreft, sier Elise Rørvik Zachariassen.

Hun går siste året på Thor Heyerdahl vgs. og er årets aksjonsleder for Krafttak mot kreft.

Dør til dør i Larvik

I mars hvert år går mange tusen bøssebærere fra dør til dør og samler inn penger til forskning og god oppfølging av de som er berørt av kreft.

Siden 2006 har Krafttak mot kreft samlet inn over 430 millioner kroner til kreftsaken. I år går pengene til forskning på kreft med spredning.

Torsdag 16. mars etter skoletid skal russen i Larvik gjennomføre bøsseaksjon, og gå fra dør til dør i Larvik.

Elise sin jobb på selve aksjonsdagen blir å organisere bøssebærerne.

– Jeg har kontroll på hvordan ting skal gå. Nå er den viktigste jobben å få med flest mulig bøssebærere. Jeg er nesten litt for gira, reklamerer mye på sosiale medier og jobber på, sier hun.

18-åringen sier at engasjementet blant elevene har vært litt dårlig, men at aksjonskomiteen har en smart plan til hvordan de skal få med flest mulig bøssebærere.

Tatovering og hårklipp

– Vi har utarbeidet en liste med ting vi skal gjøre, dersom vi når ulike summer. Det var et påfunn fra alle i styret, og vi håper at dette vil skape litt mer engasjement, sier hun.

Det meste som noen gang er samlet inn ved Thor Heyerdahl vgs. er 309.101 kroner. Dette var før pandemien. Årets komité har satt seg som mål å slå rekorden og samle inn 350.000 kroner.

– Vi går «all out» i år! Nå er vi endelig ute av korona og karantene, og kan være litt gærne, sier Elise, og avslører noen av punktene på lista.

■ Dersom de samler inn 50.000 kroner skal tre fra russestyret tatovere «Fuck cancer».

■ Dersom de samler inn 130.000 skal en jente fra russestyret klippe håret kort og donere det til kreftforeningen.

■ Dersom de setter ny rekord og får inn mer enn 350.000 kroner, så skal en russ barbere av seg alt håret på hodet til respekt for kreftsyke.

– Hvis vi får over 300.000 kroner skal vi åpne opp russebussene og la yngre elever komme inn og se. Det er tradisjonelt ikke lov, og aldri blitt gjort før, så vidt jeg vet, sier Elise, som håper russen klarer å få inn 350.000 kroner.

– Da gjør vi alt på lista, sier Elise, som er spent på opptellingen i slutten av uka.

Mer forskning

Distriktsleder for Kreftforeningen i Tønsberg, Trine Hveem, sier at midlene som samles inn betyr enormt mye.

– Vi er helt avhengig av at russen og det lokale samfunnet støtter opp under aksjonen, og vi er veldig takknemlige for den innsatsen som legges ned, sier Hveem.

Kreftforeningen alene finansierer en tredjedel av forskningen i Norge. Det betyr at midlene som samles inn gjør det mulig å dele ut store midler til kreftforskning hvert år.

– Kreft rammer alle, og vi vet at for å få flere til å overleve, så trenger vi mer forskning, sier hun.

I dag er det 100 mennesker hver dag i Norge som får en kreftdiagnose, og antallet er økende.

– Om ti år vil dette ha økt betraktelig til 140 om dagen. Derfor må vi gjøre en innsats for å få bedre behandlingsmetoder.

Om kreft

  • Hvert år får 37.000 mennesker kreft i Norge.
  • Om ti år vil antallet ha økt med 40 prosent.
  • En av tre vil få en kreftdiagnose før fylte 75.
  • 3 av 4 overlever, men 11.000 dør hvert år av kreft.

Kilde: Kreftregisteret

Les også

Her går de nye veier for å rekruttere: – Tror ingen har gjort noe lignende

Les også

Julia (38) er glad hun grep sjansen: – Først tenkte jeg, et fremmed menneske inn i huset?

Les også

Et smart grep gjør jobben meningsfull hver dag: – Kan ikke gi oss på dette

Les også

Ekteparet hadde trålet Finn-annonser i årevis da gården dukket opp: – Mange drømmer kanskje om å gjøre et skifte som dette