[Sandefjord Blad]: I forrige uke omtalte Nettavisen Økonomi de ekstreme prisøkningene på byggevarer, som fra 1. april økte med opptil 30 prosent. Daglig leder Kristoffer Myklebust i Sørvest Bygg så ingen annen mulighet enn å melde oppbud, da bedriften han ledet satt fast i en fastpris-kontrakt.

Ferske signaler fra store byggevarekonsern som Mestergruppen og Optimera, tyder på at de galopperende prisene ikke er over.

Fra 1. mai blir for eksempel stålbjelker 50 prosent dyrere og armeringsprodukter 60 prosent dyrere (se faktaboks).

– Det er forbrukerne som får smake på alt til slutt, for det er dem som blir servert regningen som må til for å dekke disse kostnadene, sier Jarle Jonassen i Byggmesterforbundet.

I et brev skriver Montér og Optimera, Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, at situasjonen er meget krevende:

  • Høy byggeaktivitet globalt bidrar til stor prisoppgang på byggevarer
  • Transport blir dyrere nasjonalt og globalt, samtidig som drivstoffprisene går opp. Dermed blir også frakt dyrere.
  • Krigen i Ukraina har gjort at produsenter av gulv har varslet force majeure. Spesielt eikeparkett og laminatgulv kan bli forsinket.

Prisøkninger fra 1. mai

Hos Mestergruppen vil en rekke varer bli dyrere fra 1. mai:

Trefiberplater (+15 prosent), OSB-plater (+15 prosent), kryssfiner-plater (+15 prosent), steinull-isolasjon (+15 prosent), armeringsprodukter (+60 prosent) og stålbjelker (+50 prosent).

Her er prisøkningene hos Optimera fra 1. mai:

Armeringsstål og armeringsnett (+55 prosent), parkett (+9-15 prosent).

Ingen tør å ta jobben

Denne uken skriver Sandnesposten at prisøkningene på stål og betong gjør at det nye havnebadet i Sandnes sentrum blir utsatt eller lagt på is.

Et oppvarmet ferskvannsbasseng på 25 meter, samt barnebasseng, badstue og garderober, skulle stå klart i 2023. Nå er prosjektet helt i det blå.

Grunnen er at mange offentlige tilbydere, som for eksempel Sandnes Havn, tvinger bedriftene til å tilby fastpris. Dermed er det bedriftene som sliter dersom prisene på byggevarer fortsetter å stige.

– Ingen tåler eller tør å ta en slik jobb. Det er for risikabelt. Som bedriftsleder aner du ikke hvor det ender, og du kan fort gå konkurs hvis prisene fortsetter oppover, sier Atle Meringen i Nelfo, som organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i NHO.

Det er ikke kun offentlige oppdragsgivere som krever fastpris av små- og mellomstore bedrifter som skal levere tjenester til store prosjekter. Også store aktører hiver seg med, av frykt for store sprekker, forteller Meringen.

– Dette vil gå utover arbeidsplasser. Flere vil nok heller permittere ansatte enn å være med på dette kjøret, sier han.

Havnesjef Thor Thingbø forteller at Sandnes Havn bekrefter at økte kostnader på byggevarer er grunnen til at aktørene sitter på gjerdet. Han forstår at et slikt oppdrag til fastpris utgjør en stor risiko for bedrifter som skal bygge med stål og betong.

Sandnes Havn-sjefen forklarer at oppdraget ble lyst ut med fastpris i november, en god stund før krigen i Ukraina førte til at prisene på byggematerialer skjøt i været.

– Nå kommer vi til å avvente før vi lyser ut på nytt. Det kan se ut til at de økte prisene blir værende, men vi håper å ha mer oversikt senere i år, sier Thingbø.

– Vil dere vurdere å lyse ut oppdraget med regulerbare Norsk Standard-kontrakter i stedet for fastpris?

– Vi skal vurdere i mai hvordan vi skal gjøre det, og det kan godt hende vi må ta mer risiko selv.

Frykter at boligmarkedet dras opp

Atle Meringen i Nelfo mener det er «bingo» om bedrifter går konkurs ved å vinne anbud med fastpris-avtale nå.

– Vi konstaterer at noen aktører forlanger fastpris, men det mener vi er helt urimelig i dagens marked. Bedriftene og entreprenørene kan ikke bære hele risikoen alene, sier Meringen.

Både Russland og Ukraina er store leverandører til bygg- og anleggsindustrien. I Europa skyter prisene på stål i været, ettersom leverandørindustrien sliter med å finne alternative kilder.

Ukraina er også en av de største produsentene av trestavs eikeparkett, som er populært blant nordmenn som vil ha nytt gulv.

Byggmesterforbundets Jarle Jonassen frykter at de høye materialprisene vil få uante konsekvenser.

Hva vil skje med eiendomsmarkedet dersom nye boliger blir langt dyrere enn brukte boliger? Hva vil skje dersom bedriftene ikke klarer å ta prisveksten på produktene ut til kjøperne?

– Jeg frykter at en rekke prosjekter blir stoppet og at flere bedrifter går konkurs, sier Jonassen.