Nå skal Sliperiet virkelig syde av opplevelser, mat, musikk, spennende verksteder og morsomme aktiviteter en hel dag. Det er Barnas Verdensdag igjen, og hvert år strømmer folk til denne familiefesten.

Hos Kulturskolen, som er en viktig brikke i helgens arrangement, har man det aller meste under kontroll.

Prosjektleder Håkan Salomonsson og kulturskolerektor Endre Lindstøl gleder seg like mye til denne dagen hvert år.

– Det blir en utrolig morsom dag, både for barn, barnefamiliene og spesielt for dem som kanskje ikke er så ofte innom Sliperiet. Her får alle en smakebit av noe man kanskje ikke visste så mye om. Selv om dette er Barnas Verdensdag, er det også et innblikk i kulturskolens mange tilbud, sier Lindstøl.

LES OGSÅ: Barnas Verdensdag med country, mat og sirkus

(saken fortsetter under bildet)

En skuespiller som joiker og masse god mat

Og på programmet står opplevelser både av det slaget man finner i Sliperiet hver uke, men også mye man sjeldent opplever der.

– Vi har faktisk fått Mikkel Gaup, han som spilte i filmen «Veiviseren», til å komme. Han har med seg en lavvo og viser samisk kultur og joik, forteller prosjektleder Salomonsson stolt.

Flere av opplevelsene i programmet har man kunnet oppleve tidligere.

– Det er det som har fungert godt som vi tar med videre. Så lager vi musikkopplevelser i forskjellige varianter. En av tingene er at vi lager små konserter der barn også får øve litt på å være publikum, fortell prosjektlederen videre.

Rundt 2.000 besøkende er vanlig på disse festdagene, men det er plass til flere.

– Dette er en dag vi gjerne fortsetter med hvert år. Myldringen i Sliperiet er akkurat det vi vil ha, smiler kulturskolens rektor.

LES OGSÅ: – Vi lærer og har det kjempegøy

(saken fortsetter under bildet)

Mystikk og mosaikk

Bitte små biter kan sammen bli en vakker helhet. Det skal kulturskolelærer Linda Oloey Johannessen ta folk med på denne lørdagen.

Hun trenger hjelp av alle som kommer for å lage arabisk mosaikk i et stort fellesprosjekt.

– Dette blir et gruppearbeid der vi bruker fliser. Vi jobber med resteflis, og lager nå fliser som vi knekker opp og lager små biter av, forteller hun.

Men ikke alle kan være med på dette. Litt skarpe kanter for de aller minste, og kanskje litt for sent for de voksne. Men liker man å pusle er dette topp.

– Her er det barna, ikke de helt minste, som får være med på dette nå. Det er litt skarpe kanter. Vi skal sette sammen biter til et større bilde som vi ikke vet hva er ennå. Kanskje blir det en klokke, kanskje inspirert av appelsin. Hvem vet, ler hun mens hun forbereder helgens store bilde.

– Akkurat nå venter jeg på at ovnen skal bli kald nok til at jeg kan ta å glasere noen nye fliser, avslutter kunstneren.

Barnas Verdensdag 9.mars

Åpning av Barnas Verdensdag kl. 12:00 på Verdensdagscenen i Pressverksalen

1.Etasje Sliperiet

* Joik. Bli med Mikkel Gaup inn i lavvoen til en opplevelse av samisk kultur og joik.

* Baobab og bushbaby. Kan vi få baobabtreet i godt humør igjen? Bli med Agnes Schou og Knut Alfsen i forestillingen for barn i alderen 0-3 år.

* Gongrommet. Lyden av den store gongen fyller hele rommet og lar tankene fly til det keiserlige Kina. Kom inn og prøv!

* Den rytmiske lekeplassen. Velkommen inn til rytmisk lek med Raymond Sereba fra Elfenbenskysten.

* Norsk folkedans. Med danser Trine Merete Sjølyst og Benjamin Kehlet på fele, får du oppleve norske rytmer, lære halling og ril og bli kjent med folkemusikk fra Vestfold.

* Brasilianske sambatoner. Bli med til Brasil! Roger Wendel, Bjørnar Marthinsen og store og små perkusjonsinstrumenter er klare for Samba

* Takkebakst fra Midtøsten og Norge. Larvik museum har med seg både kjevler, forkle og takke. Sammen med Norskskolen skal de bake Khubz og tjukklefser.

* Eventyrhule. Velkommen inn blant puter og eventyr! Susanne B. Bolstad fra Larvik Bibliotek har tatt med seg eventyr fra en rekke land som hun vil lese for deg.

* Sirkussprell. Lyst til å gå på line, eller lære sjonglering? Leon Jungreuthmeyer byr på gjøglerier og morsomme sprell under sirkusteltduken.

* Ut i verdensrommet. Ta heisen mellom etasjer, stjerner og planeter.

2.Etasje Sliperiet

* Østens mystikk. Bittesmå biter som sammen blir vakre orientalske mønstre. Linda Oloey trenger hjelp av deg til denne arabiske mosaikken som blir til i løpet av verdensdagen.

* Musikklab. Lag din egen musikk! Fredrik Gulbrandsrød og Edin Mustacevic hjelper deg med å lage din egen komposisjon.

* Fargerom. Er det kaldere i et blått rom enn i et rødt? Hvordan høres røde og blå rom ut? Gå inn, se, lytt og opplev. Av og til vekker Solveig Haga og Ann Kristin Hynne Green rommenes små og store lyder til liv. Spesielt egnet for de aller minste.

* Konsert med barn for barn. Kulturskolens elever inviterer deg inn i trapperommet på små konsertopplevelser

* Polske klipperier. Monika Wendt-Roznowska har med seg morsomme barneaktiviteter fra Polen som hun vil lære nettopp deg.

* Glitter og glam i Hollywood. Cathrine Bengtson fra Studio Nille inviterer alle over 5 år inn til showdans rett fra Broadway. Her blir det glitter og glamour i beste Hollywoodstil

Larvik Kunstforening, Bølgen

Eventyr, søtsaker og hverdagsliv i Syria. Larvik Kunstforening viser en fotoutstillling fra Syria slik livet var før krig ble hverdag. Arabisk forening serverer søtsaker og kl 14.00 blir det eventyr fra 1001natt lest på arabisk og norsk.

Pressverksalen Sliperiet

Her vil det hele dagen være mat med spennende smaker, verdensdagsscene og et yrende folkeliv.