Gå til sidens hovedinnhold

En historisk sjanse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om rusreformen har på sitt beste brutt tabuer, gitt varme og tatt et oppgjør med hvordan vi som fellesskap behandler noen av våre svakeste, alvorlig syke mennesker som er avhengig av narkotika. På den andre siden har debatten vekket redsel og harme.

Forkjempere for regjeringens alternativ til en rusreform har hevdet at denne, og denne alene, er veien å gå for å løfte kampen mot de skyhøye overdosedødsfallene i Norge, hindre rekrutteringen til rusmiljøet og legge om ruspolitikken fra straff til hjelp. Når debatten raste ble det faktisk også hevdet at dette var siste sjanse på mange år til å bevise at man står på riktig side i denne kampen.

Jeg tror grunnen til at debatten har blitt så sterk, voldsom og på mange måter så vond, er fordi vi er mange som er rammet av rusavhengighet. Debatten har vist at veldig mange av oss har en som står oss nær som får livet ødelagt av rus. Det hadde også jeg.

Når vi mennesker står ansikt til ansikt med redsel og sorg, så kan ordene bli harde. Som mange vet oppfordrer jeg sterkt til en respektfull, saklig og engasjerende debatt- det har jeg også ønsket meg for denne debatten. At den ikke alltid ble det, er likevel forståelig.

Jeg er takknemlig for den brede debatten og jeg er takknemlig for dem som ikke har vært enig, og som tydelig har gitt beskjed. I mitt eget parti har mange tenkt ulikt, sammen. Jeg er stolt av Thorvald Stoltenberg som reiste debatten, også han hadde rusavhengighet tett på sitt liv.

Så er jeg stolt over standpunktet Arbeiderpartiet tok på vårt landsmøte, vi la grunnlaget for vår reform; en rus- og behandlingsreform. Arbeiderpartiet sier klart ifra at de aller sykeste skal møtes med helsehjelp. Vi skal forebygge slik at flere folk unngår å få avhengigheten inn i livet sitt. Unge mennesker skal heller ikke måtte bære med seg svarte prikker på rullebladet resten av livet, fordi de gjorde noe dumt i ungdomstiden. Vi vil kreve at politiet ikke gjør forskjell på håndhevelsen av kriminalitet- om den skjer i øst eller vest og ingen skal frykte for straffereaksjoner når de må tilkalle helsehjelp. Arbeiderpartiet vil ha rusmestringsenheter i alle landets fengsler, slik at de som sliter med rus og kriminalitet kan få skikkelig hjelp.

Som justispolitiker veit jeg at bak rusmidler som selges i våre gater, går det en sti av kriminalitet helt tilbake til produksjonen. Denne kriminaliteten preges av menneskehandel, fattigdom, vold og drap. Når vi snakker om solidaritet skal vi derfor ikke kun snakke om våre svakeste, men huske på dem som har fått livene ødelagte også utenfor vårt lands grenser.

Jeg vil takke deg, Carl Erik Grimstad, for at du var med å løfte debatten sammen med så mange andre, det var viktig. Og ja; vi hadde en historisk sjanse – og den brukte vi godt. Jeg er glad for å ha landet ned på den rette siden i kampen mot overdoser og rekruttering til rusmiljøet. Vi holder fram kampen- nå er grunnlaget lagt på Arbeiderpartiets landsmøte og arbeidet kan begynne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.