Gå til sidens hovedinnhold

En kommune er ikke vellykket før den evner å ta vare på de svakeste også

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mine elever på Thor Heyerdahl vgs lever stolte i den tro at alle i vårt land har et sikkerhetsnett. Velferdsstaten, som de lærer om, skal hjelpe oss om vi får det vanskelig. Det står i lærebøkene i samfunnsfag, sosiologi og sosialkunnskap som er fra 2012, men etter dette har Regjeringa systematisk redusert mulighetene til å komme seg ut av en vanskelig situasjon.

Før, om livet gikk skeis, du ble skilt, mista jobben, ble ufør eller ble ung enslig forsørger, så fikk du hjelp til å karre deg opp igjen. Faller du i nettet i dag, er ytelsene så begrenset at du ikke har mulighet til å komme deg ut av det. Derfor lever om lag 14 prosent av barna i Larvik i dag i familier med vedvarende lav inntekt. Kilde: Kommune-Stat-rapportering.

Viktige indikatorer på fattigdom er leid bolig, enslige forsørgere, ingen yrkestilknytning og lav utdanning. Regjeringens nedskalering av støtteordningene for de svakeste synes begrunnet i den overbevisning om at hvis folk får mindre penger av NAV, så vil de komme seg ut i jobb og klare seg selv. Det er dessverre ikke så enkelt. Folk blir ikke friske og arbeidsføre av å få mindre penger til mat og det å bo, snarere sykere.

Hvis Larvik kommune skal oppleve vekst, må vi sørge for at denne gruppa kan delta i samfunnet, gi flere muligheter til egen bolig, jobb, og mer utdanning for de som mangler det. Vi ønsker oss flere unge familier til Larvik, men kommunen fremstår som lite attraktiv når vårt omdømme preges av store sosiale forskjeller, og en økende befolkning som har så lav inntekt at de ikke mestrer livene sine.

83 prosent av kommunene i Norge beregnet barnetrygd som inntekt ved beregning av sosialhjelp i 2018. Larvik kommune er også på denne skammelige lista. Det er ikke første gang Larvik SV bringer spørsmålet på banen. I 2017 ble det vedtatt å utrede kostnadene ved å holde barnetrygda utenom ved beregning av sosialhjelp. Etter å ha fått beregning av kostnader fra NAV, trakk flertallet seg.

Lønnsmottakende foreldre mottar barnetrygden uavkortet om de tjener en 1,5 millioner eller 500.000 kroner i året, og siden dette ikke er inntekt, er det ingen som skatter av beløpet. Mens for de aller svakeste blant oss, skal barnetrygd plutselig regnes som inntekt og sosialhjelpen reduseres tilsvarende barnetrygden. Dette går ut over barna i de aller mest utsatte familiene.

Er det ikke andre ting vi kan spare på? Skal de svakeste blant oss redde kommuneøkonomien? Det er i så fall en meget kortsiktig tankegang. Jeg utfordrer derfor posisjonen med ordføreren i spissen til å finne pengene som trengs. Der det fins vilje, fins det penger!

Det nytter ikke med fritidskort og andre ordninger, hvis familien har det så trangt at det knapt nok finnes mat på bordet eller er nok til husleia.

Den norske velferdsstaten har fungert for rundt 5 millioner nordmenn i flere tiår. Andre land misunner oss ordningen og ser at dette systemet ivaretar sine borgere langt bedre enn man klarer med andre systemer. Nå bør vi passe på, så ikke velferdsstaten smuldrer opp foran øynene våre!

Kommentarer til denne saken