En lykkelig skilsmisse?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Beklager Telemark, det må bli skilsmisse» skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen i lørdagens ØP, og utfordrer samtidig Senterpartiet sin fylkesordfører Terje Riis Johansen, Høyre sin Jan Birger Løken og undertegnede på hva vi tenker. For oss i Arbeiderpartiet er svaret ganske enkelt – sammenslåingen av Vestfold og Telemark var ikke noe vi ønsket.

De siste årene har det på TV gått en serie som heter «Gift ved første blikk», der helt fremmede folk blir matchet og gifter seg basert på en gruppe fagfolk sine vurderinger – det er ingen følelser eller forelskelse involvert. Litt sånn som Høyre, FrP, Venstre og KrF sin behandling av regionreformen. Resultatene fra TV-serien er ikke gode, av alle parene som har vært med i de seks sesongene, så er det bare et par stykker som fortsatt holder sammen. Og allerede inne i det første året som nye fylkeskommune, så må vi spørre oss: Er dette liv laga?

Nyhetsredaktøren løfter frem flere områder for å eksemplifisere behovet for skilsmisse. Jeg må innrømme at jeg synes han har noen gode poenger. Er utgangspunktet for forskjellig, så blir oppgaven vanskelig. Mens gamle Vestfold består av seks folkerike kommuner, er bildet ganske så annerledes på andre siden av den gamle fylkesgrensen. Det er i utgangspunktet ikke noe problem, men det er ikke til å komme unna at folk har forskjellige utfordringer og muligheter ved foten av Hardangervidda eller langs sjøen ved Verdens Ende.

Samtidig har ikke staten overført oppgaver eller gitt mer innhold til de nye fylkene, de har derimot redusert det økonomiske handlingsrommet til både fylkeskommunene og kommunene. Det gjør det vanskelig å bygge et felles prosjekt, det blir mer brannslukking rundt om i det langstrakte fylket.

På den annen side, etter en sommer der alle måtte på Norgesferie, viser det nye fylket seg fra sitt beste. Vestfold og Telemark er det eneste fylket som faktisk har sammenhengende opplevelser fra kyst til fjell. Vestfold og Telemark har potensial til å utnytte vår verdensledende industri på Herøya, store kraftproduksjon og teknologimiljøene i gamle Vestfold bedre enn det som skjer i dag. Men da må vi ønske hverandre godt, se gevinstene og ha gjensidig respekt for hverandre.

Arbeiderpartiet var imot tvangssammenslåingen av Vestfold og Telemark, og Arbeiderpartiet er like tydelige på hva som skjer om vi får regjeringsmakt neste år. Arbeiderpartiet vil åpne for oppløsning av de fylkene som ønsker det selv.

Jeg mener vi må ta en grundig og åpen diskusjon om hva vi er best tjent med, enten det gjelder gamle Vestfold eller gamle Telemark. Men det viktigste først – det krever ny regjering i 2021!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken