En lys kveld i november

Mølen

Mølen Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.03.11.2015 var en uvanlig mild dag til å være ut på senhøsten. Klarvær var det også. En arbeidskamerat med mye kunnskap om fugler foreslo at vi skulle ta en tur ut på Mølen. Selv om det var på tampen av høsttrekket, kunne vi kanskje gjøre noen interessante observasjoner. Uansett kunne det bli en fin opplevelse i det enestående lyset der ute hvor himmel. hav og land møtes. Med mørketida like rundt hjørnet kan lysets spill bidra til hardt tiltrengt oppbyggelighet.

Vi ble enige om å dra rett fra jobben, og møttes i den østlige begrensningen av Mølen der rullesteinsrøysa møter svarte glinsende basaltklipper. Vel på plass, var det uvanlig lite fugler å se. Ei snipe, jeg minnes ikke hvilke, så vi på avstand. Kompisen hadde heldigvis nok vett til å ta med seg avansert fotoutstyr, og visste hvordan han skulle håndtere det.

Det ble en magisk overgang fra dag til natt. Sola spilte i det florlette skydekket over Bamblelandet i vest, også etter at den var gått ned bak de fjerne åsene. Kondensstriper fra fly laget snorrette linjer som gradvis oppløstes i buktende mønstre og blandet seg med skyene. Refleksene i småbølgene på veien inn til de våte, glatte, runde steinene ble fanget inn av kameralinsene. Sjøsprøyten som enkelte bølger skapte når de traff land, fikk et vidunderlig vakkert gammelrosa skjær. Kompisen fotograferte flittig, mens jeg noterte med bløt blyant i notisboka, slik som vi begge pleier. Vi ble værende på Mølen til det ble mørkt. Da vi dro hjem, hver til vårt, hadde vi høytid i sinnet.

Vel hjemme begynte det samme kveld å demre tekst til en sang. Den falt lett å skrive, og ikke vanskeligere å tonesette. Tekst og lydfiler ble sendt til kompisen som ikke var snauere. Han laget en bildemontasje, klippet det sammen med sangen, og vips returnerte han en fotografisk historie til sangen «Lys novemberkveld». I boka «Lyriske Larvik» ble teksten publisert året etter. Første gang visa ble sunget, var på bokslippet på kulturnatta i Larvik 12.11.2016.

Når Skagerakkærne slipper sin plate nummer 3, Himmel, hav og land, 22.11.20 på Sanden scene i Bølgen, er «Lys novemberkveld» spor nummer 8.

Ifølge nyhetsredaktør Henning Rugsveen i ØP «Foreligger det god dokumentasjon på at de fleste av avisas lesere ikke er interessert i denne type kulturstoff». Til og med komplett umusikalske som ikke bryr seg om tekster på norsk, vil kunne ha store opplevelser av Gunnar Bjørn Gades vakre bilder fra Mølen 03.11.15. Både bilder og lyd på «Lys novemberkveld» er tilgjengelig for alle på YouTube. De som synes at det lyder jammerlig, kan bare slå av lyden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.