Hedrum OK, Lardal OL og Larvik OK arrangerer O-festivalen med arena like ved Fagerli skole den siste helgen i juni. Det er forventet ca. 2500 deltakere på arrangementet med til sammen 6000–7000 starter i løpet av helgen.

– Vi har arrangert NM, vi har arrangert Sørlandsgaloppen og andre forskjellige løp, men dette er det største arrangementsløftet som klubbene i Larvik har gått på, sier løypesjef Jørn Sundby i Larvik OK.

O-festivalen er det største orienteringsarrangementet i Norge, og for første gang på 20 år arrangeres det i Vestfold. Og allerede begynner hotellene å fylles opp.

– Vi vet at et par av hotellene er fullbooket og andre overnattingsalternativer begynner å fylles opp med tilreisende. Det som gjør O-festivalen ekstra spesiell er at det både er for elite og bredde samtidig. Det er løp som teller for verdensranking og som er viktig i oppkjøring for de beste med tanke på VM, men også like viktig for de i 60- og 70-årsklassen. Vår oppgave er å tilrettelegge for alle, sier Sundby.

Nytt kart

Løypesjefen har blitt ekstra godt kjent med Vestmarka den siste tiden etter å ha tilbrakt mange timer i løypeområdene. Til sammen er det over 300 postplasseringer som må sjekkes, og 38 løyper hver dag under arrangementet som må planlegges.

– Løypeteamet er ute i skogen og planlegger alle løyper og postdetaljer. Det er stor variasjon, og det kommer løpere fra 6 årsalderen opp til 90 år. Løypene er fra 1 kilometer, til det lengste på 12 kilometer i luftlinje, så det har vært mange timer i skogen og du blir kjent med hver stein og kolle.

For anledningen er det blitt investert i et nytt kart over Vestmarka til 400 000 kroner.

– Karttegneren har brukt ca. 100 timer per kvadratkilometer, totalt vil det si at jobben har tatt mellom 600 og 700 timer. Det er krevende sånn sett, men et nytt kart har kjempestor verdi. Det gamle var over 20 år gammel og begynte å bli utdatert. Det nye kartet kommer vi til å ha glede av i mange år fremover. Til turorientering, rekruttering, opplæring og andre ting, forklarer Sundby.

Inviterer Larviks befolkning

I forbindelse med arrangementet har kommunen planert og fylt ut området på baksiden av Fagerli skole for å lage en grusplass der arenaen skal være. Her skal det også rigges opp storskjerm hvor det er mulig å følge med på løperne

– Kommunen og andre samarbeidspartnere har vært veldig samarbeidsvillige, forteller arrangementsansvarlig Roger Lysnes i Hedrum OK.

Han håper at også lokalbefolkningen tar turen innom for å være med på det som skjer. For i tillegg til konkurranse for både elite og bredde, arrangeres også aktiviteter utenom orientering.

– Vi arrangerer en barnefestivalen på lørdag og søndag. Det blir klatrevegg og mange andre forskjellige aktiviteter. Det er ikke noe i veien for at Larviks befolkning kan ta turen innom og se hva vi holder på med.

Han påpeker at det også er aktiviteter for de litt eldre.

– Det skjer mye der oppe. Lørdag morgen blir det lansert 25 nye stolper rundt på Fagerli, det er mange som har funnet de 100 som allerede er i Larvik. Det vil også være mulighet å bli med på direkteløyper, korte enkle, løyper som hvem som helst kan melde seg på for å prøve, sier Lysnes.

Program

Arrangementet går over tre dager med følgende løpsprogram:

  • Fredag 28. juni: Sprint i bymiljø/boområde
  • Lørdag 29. juni: Mellomdistanse i Vestmarka
  • Søndag 30. juni: Langdistanse i Vestmarka