En sommer er over...

SIKATOMTA: Sikatomta har navn etter
en våtmark som en gang fantes her.

SIKATOMTA: Sikatomta har navn etter en våtmark som en gang fantes her. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

FRA LESERNE

DEL

Og hvilken sommer det ble ...

De fleste som er glad i natur kan vel være enige i at sommeren 2019 har vært enestående når det gjelder plantevekst og det som vi har fokus på her; blomstring.

Noen av oss i Larvik Botaniske Forening var allerede 14. mai ute på Sikatomta ved Øya, for å kikke etter noen litt mer uvanlige planter. Disse var ikke dukket opp ennå, men vi merket oss en overdådig, gul blomstring av vinterkarse og også stakekarse. Naturligvis også natt og dag, prestekrager og rødkløver.

Sikatomta er for de fleste et ganske kjedelig sted, med det ofte omtalte togsporet ned mot kaia og til tider ganske store tømmerlagre. Ifølge Per Nyhus var det 27 dekar store området en gang påtenkt som ny godsstasjon.


Han skriver videre: «Sikatomta har navn etter en våtmark som en gang fantes her. Ei «sik» forklares som «liten myr med sivende vann». I dag fortoner området seg ganske tørt.

På vanlige somre er også plantelivet ganske beskjedent. Men altså ikke i 2019.

VAKKER: Engknoppurt er en av de vakreste planter med sin sterke blåfiolette litt rufsete blomst.
Harekløver og bakkestjerne danner Innimellom de andre, litt gråere fargetoner.

VAKKER: Engknoppurt er en av de vakreste planter med sin sterke blåfiolette litt rufsete blomst. Harekløver og bakkestjerne danner Innimellom de andre, litt gråere fargetoner.

Den 23 juni oppsøkte vi Sikatomta igjen og denne gangen fant vi det vi lette etter. Blåmarimjelle, eller som den også kalles «Svenska flaggan» som er en slektning av to av våre vanligste skogblomster marimjellene.

Blåmarimjelle er imidlertid blåfiolett og gul, derav navnet. Den finnes noen få andre steder i Larvik også.

TEPPE: Prikkperikum dannet også helt gule tepper.

TEPPE: Prikkperikum dannet også helt gule tepper.

Hele området var denne dagen dekket av et blomsterflor som besto av de mest alminnelig blomsterplanter som finnes på skrotemark og veikanter.

SKOGSTORKENEBBL: På regntunge høstdager er det godt å bli minnet om sommeren og et lite utvalg av markblomstene som engang var.

SKOGSTORKENEBBL: På regntunge høstdager er det godt å bli minnet om sommeren og et lite utvalg av markblomstene som engang var.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.