I en oppkjøring til en utsatt barneteaterforestilling der jeg gikk med klump i magen og lurte på hva kveldens pressekonferanse ville ha å si for den kommende premieren, kjente jeg mer og mer på det; fy fillern! Vi som samfunn må se barna våre! Se hvor stort ansvar de har måttet bære, og gi dem litt kred for det! Dermed blei det et brev til ministeren vår. Hun har etter alle solemerker mer enn nok annet å henge fingrene i, så jeg forventer ikke svar, men hver og en av oss kan jo se barna rundt oss uansett:

«Kjære helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol!

Norge skal i dag strammes inn igjen, og selv om vi ikke enda vet hvilke innstramminger som kommer, og heller ikke hvor lenge denne pandemien kommer til å vare, vet vi at det er mange som har lidd store tap, mista mye og ofra mye. All respekt til deg og din forgjenger, som i samarbeid med flere skal lede oss gjennom denne tøffe tida.

Vi voksne klarer stort sett å se det; at det er ei tid vi skal gjennom, og at det for de fleste av oss finnes en form for normalitet etterpå. Men barn har en mye kortere horisont. Barn har gått inn i denne pandemien med atskillig kortere livserfaring. Og de har båret stor belastning – ikke for seg selv, men for sine besteforeldre, oldeforeldre, for syke og for samfunnet. Det er tunge bører å bære for unge skuldre.

Det har vært mye snakk om ungdommen. Russen. Førsteårsstudentene. Med rette. Det har vært tøft for dem. De fikk med rette sin takk av Bent Høie. Jeg ønsker meg en takk fra deg, som øverste leder nå, til barna våre.

Barna, som satt hjemme med digitale skjermer og hjemmeskole.

Barna, som fikk beskjed om at man bare kunne ha en eller to lekevenner. Der de som ikke var noens nærmeste, eller de som har sykdom i nær familie ble sittende ensomme i mange uker.

Barna, som har vært redde for å drepe mormor eller farfar med en klem. Som har lengtet etter en klem mer enn noe annet, som har grått seg i søvn fordi det kunne bli lenge til.

Barna, som kanskje synes skolen eller fritidsaktiviteter er et fristed fra et hjem med vold eller tungsinn.

Barna, som i to år har hatt masse fravær fra skole, barnehage og fellesskap på grunn av snufsing eller hoste.

Barna, som har opplevd at alt blir avlyst. Alt de har gledet seg til. Igjen og igjen. Til de sitter desillusjonerte igjen, og har resignert i tanken om at det ikke har noen hensikt å se fram til noe lenger.

Barna, som lurer på om det blir jul. For krigsoverskriftene i mediene roper ut at det blir det kanskje ikke.

Barna, som startet i barnehagen uten å ha møtte andre voksne enn egne foreldre.

Barna, som er så små at de ikke kjenner til noen annen verden enn den som eksisterer med avstand, ingen klemmer og ingen besøk.

De gjorde det for noen andre. Fordi det var nødvendig. Og de har gjort det med omsorg for andre, med en ansvarsfølelse og i mange tilfeller med dype konsekvenser.

Jeg har mye kontakt med barn, og ser hvor viktig fellesskapet er for dem. For deres mentale og fysiske helse. Jeg ser også den dype redselen i noens øyne. Jeg ser depresjon. Jeg ser resignasjon og fravær av forventning. Og i den grad de tillater seg forventning er det ofte med forbehold. Jeg har sett hvor enormt viktig disse siste månedene har vært, og hvor stor jobb vi som samfunn har for å reparere det som har gått i stykker hos disse barna. For framtida vår. To år er voldsomt lang tid når du er 4 eller 12!

Det er som sagt mange som lider og som har ofret. Mange har fått sin takk. Nå ønsker jeg meg en takk til barna.

Jeg ønsker meg en offisiell takk fra deg og fra det norske folk, der barna blir fortalt at de er viktige, at det har betydd mye og at de er sett. At vi voksne vet hva dette koster for dem. At de eldre, de syke og kapasiteten i helsevesenet gir en takk til barna våre. Gjennom deg. Fordi jeg tror oppriktig det ville bety mye. En hilsen fra deg, der du tar dem på alvor, der du ser dem inn i øynene, via en skjerm, og med oppriktige, store -gjerne svulstige ord, forteller dem at de er ikke glemt. Deres innsats er sett. Kanskje det kan være med på å reparere noe?

Jeg ønsker meg denne hilsenen inn i hvert klasserom. Inn i hver stue. Inn hos de eldste i barnehagen. Fordi det er barnas tur til å få sin takk.

Takk for oppmerksomheten!