Jeg vet det er mange som våkner med en helt spesiell følelse i dag. Endelig!

Endelig kan vi gå i tog, stå i folkemengder og feire nasjonaldagen sammen igjen. Vi kan møte på Bøkkerfjellet, gå på festgudstjeneste i Larvik kirke og høre Larvik Ungdoms Musikkorps i Bøkeskogen. Hvis du har lyst, kan du lytte til Maren Sofie Fremstad og Ingrid Eide Titland ved Mellomhagen ungdomsskole, som skal holde 17. mai appell, eller høre elevene ved Mesterfjellet skole fremføre vakker musikk. Og 17. mai-komiteens leder Guro Kohlberg og konferansier Thomas Løvald kan skue utover et hav av mennesker med flagg og fine klær ved scenen i Bøkeskogen.

Det er barn i tredje klasse som aldri har gått i 17. mai tog på grunn av pandemien, de skal få en spesiell dag. Og jeg kan bare tenke meg hvordan det er for korpsene å ta på seg uniformer og marsjere igjen. Vi er så glade for at dere ikke ga opp da korona stengte ned samfunnet vårt, men fortsatte å øve fordi dere visste at nasjonaldagen ville bli normal igjen.

Vi har savnet dagen, og vi setter pris på muligheten til å være sammen igjen. Samtidig ligger det et alvor over nasjonaldagen vår på grunn av det som skjer andre steder i Europa. Vi vet at det er mennesker fra Ukraina i Larvik som skal oppleve nasjonaldagen sammen med oss, det er også mennesker fra andre nasjoner som har flyktet fra krig og konflikter andre steder i verden. Vi skal sørge for at dere blir tatt imot med åpne armer og samtidig ikke ta for gitt at vi kan feire nasjonaldagen i et fredelig land.

Her i ØP er det mange folk som er på jobb, og målet vårt er å vise fram det som skjer i Larvik i dag. Vi skal ta bilder, skrive om det som skjer og vise feiringen i Bøkeskogen direkte i samarbeid med Larvik kommune. Vi er også veldig glade for at vi igjen får muligheten til å være til stede under feiringen av en normal nasjonaldag. Og på en dag som dette, der vi synger «Ja, vi elsker dette landet» og «Norge i rødt, hvitt og blått», kan vi også unne oss den fine hyllesten til Larvik, som passer så fint på en vakker nasjonaldag. Larviksangen er en av de eldre bysanger i Norge, komponert av byens organist, Oscar Meier-Hansen, omkring 1910 til tekst av Eystein Solheim. 2. og 4. vers er kanskje de mest kjente.

«Hvor bøkens grønne, hvelvet tak,

seg breder ut en mailys dag

og kranser inn en by i fest

med smell i flagg av havgul blest,

med ungdomsrop som bruser frem,

der reises byen hjem ved hjem.


Vær med og bygg og løft vår by,

legg viljen til, så alltid ny.

Den lyse kan mot sjø og land

og tone sant at mann ved mann,

vil alltid stå i hver en sak

og løfte langt i sterke tak.»

Gratulerer med dagen, Larvik! Måtte dagen bli fin.