Gå til sidens hovedinnhold

Ensidig om Colin Archer installasjonen fra ØPs nyhetsredaktør

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En kunstinstallasjon som skal plasseres i det offentlige rom skaper naturlig nok debatt. Slik skal det være, og det er med stor interesse jeg følger de ulike ytringene. Internt i Høyre gjøres også ulike vurderinger, skulle bare mangle. Men la oss føre en informativ og saklig debatt slik at Colin Archer installasjonen ikke ender opp med samme, triste skjebne som Sylvette gjorde i 2004.

Debatt er sunt, men når nyhetsredaktør i ØP, Henning Rugsveen, i en kommentar 10. juni kommer med påstander basert på ren synsing må disse kommenteres.

Henning Rugsveen slår bombastisk fast, sitat; «Archer-skøyte og barokkhage har begrenset publikumsappell», videre påstår han, sitat: «like lite som der vil komme mange turister til Larvik for å se en barokkhage i Herregården».

Til det siste først. Rugsveen kan umulig ha besøkt Baroniet Rosendal som har svært mange likhetstrekk med Herregården og den planlagte barokkhagen. Besøkstallet ved Rosendal var i 2019 på 66 600. Det er langt flere enn det er innbyggere i Larvik kommune og jeg tror de færreste vil kalle det for «begrenset publikumsapell». Herregården, med barokkhage har etter manges oppfatning et enormt og ubrukt potensial og vil bli liggende som en grønn lunge i byen.

Så tror jeg ØPs nyhetsredaktør forstår at det som for ham fortoner seg som et, sitat; «glassmonster» (det er en veldig sterk påstand) i andres øyne fremstår som en spennende installasjon. En installasjon hvor en viktig del av Larviks maritime historie presenteres, i en moderne glassinnpakking ment til å speile vår tid. Og selv om maritim historie ikke fenger Henning Rugsveen kan jeg forsikre om at den har stor interesse hos mange.

Forslaget fra SV, som fikk flertall i Formannskapet 9. juni, kom ikke over bordet slik Rugsveen forsøker å fremstille det. Dette er planer det har vært jobbet lenge med og som bl.a ble presentert for politikerne i august i fjor. I mars vedtok et enstemmig formannskap at «Colin Archer installasjonen skulle plasseres i området rundt Skottebrygga – Tollerodden», og det var fra Formannskapets side tidligere i år, sitat; «en forutsetning at installasjonen skulle plasseres innenfor det som tidligere var Archer familiens eiendom».

Så kan jeg forstå at noen mener en installasjon av denne typen trenger modning gjennom en lang prosess. Det får vi ta stilling til i kommunestyret neste uke.

Likevel bør vi tenke oss om før vi møter frivilligheten med en vegg av byråkrati. Stiftelsen Tollerodden har vist at de kan, og skal samle inn majoriteten av penger til denne installasjonen. Larvik by har nå muligheten til å få opp et landemerke, som etter min vurdering er gjennomtenkt og innehar kvaliteter som vil tilføre byen noe verdifullt.

Kommentarer til denne saken