Gå til sidens hovedinnhold

Enslige mindreårige flyktninger fra Moria

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Reidar Lindqvist har pådratt seg mange reaksjoner etter sitt innlegg 27.april, men dessverre flest negative!

Vi bør vel sortere noen fakta?

Det arbeides med en felles europeisk løsning for de mest sårbare enslige mindreårige i Moria-leiren. 15 land har nå allerede lovet at de vil ta imot sin andel av barna, og flere har (allerede i april) tatt imot grupper av barn. Høykommissæren for flyktninger (UNHCR) har vedtatt prosedyrer for hvordan barna skal velges ut og fordeles til andre land. Norge kan f.eks. begrense seg til å ta imot barn under 15 år. Disse har antagelig mistet foreldrene sine under flukten, og er nok for unge til å bli sendt ut som såkalte "ankerbarn" for flere år siden.

Larvik har gode forutsetninger (erfaring, kompetanse og kapasitet) for å ta imot mindreårige flyktninger. Karantene, testing og behandling av eventuelle sykdommer burde heller ikke være noe stort problem for et begrenset antall barn. Yngre barn som har kommet hit og fått utdanning bidrar nå som nyttige samfunnsborgere.

Vi har ventet - og snakket - lenge! - det kan vi jo fortsette med i håp om at problemet løser seg selv – etter hvert som flere blir smittet, syke og dør? Men selv fortsatt venting vil neppe gi en endelig løsning på problemet.

Flere partier har jo mål om stor befolkningsvekst i Larvik. Vi har bare ligget noe over null befolkningsvekst, bortsett fra i år hvor mange nye landsmenn har flyttet hit. Da er det jo pussig at nettopp noen av disse partiene er mest negative til å ta imot flyktningbarn?

Ordfører avviste behandling av saken i kommunestyremøtet 13.mai. Det har han sikkert dekning for i regelverket. Spørsmålet er vel om dette var en klok beslutning? Nå skal kommunestyre i ekstramøte mandag 25.mai behandle saken, dagen før Stortinget skal behandle saken 26.mai. Mange kommunestyrer har vedtatt støtte til oppropet om å redde enslige mindreårige fra Moria. Vi får håpe vedtaket blir positivt, og at det når fram til Stortinget før de skal behandle saken.

Kommentarer til denne saken