Gå til sidens hovedinnhold

Ensomhet – vårt siste tabu?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har vært ensom. Jeg har kjent på hvordan det er å ikke ha noen å dele gleder og bekymringer med. Jeg har kjent på hvordan det er å ikke ha noen som stiller opp, eller bryr seg om hvordan man har det. Og jeg har skammet meg skikkelig. Jeg har vært flau over å ikke ha venner nærme nok til å ta en kaffe eller gå en tur. Skikkelig flau over å tilsynelatende ikke være like vellykket som andre.

Påsken er høytid for «har gått lag skitur med venner»-bilder, «tar en pils med gode venner i solveggen»-bilder og «nå koser vi oss veldig med et glass vin på ferie»-bilder. Bilder som helt sikkert beskriver en veldig koselig situasjon for noen, men som for andre blir et forsterkende bevis på utenforskap og ensomhet.

Gjennom glansbilder på sosiale medier lurer hverandre til å tro at vi lever vellykkede liv, og vi skammer oss over å være alene. Sosiale medier har gått fra å være en arena der man kunne bli kjent med hverandre, og finne venner med samme interesser, til en arena for å fremstille det perfekte liv. Og særlig i ferier og høytider når det er en ekstra forventing til å være sosial, blir ensomhetsfølelsen og skammen for de som ikke har noen å være sammen med ekstra sterk.

I dag er det mer sosialt akseptert å være deprimert enn å være ensom, og det er nærmest en uuttalt norm at man ikke skal føle seg alene. De som er ensomme blir liksom sett på som venneløse, litt rare eller skikkelige «loners.», og stemplet som sosialt tilbakestående. Det er utdaterte og kunnskapsløse fordommer.

Ensomhet er et usyngelig folkehelseproblem, og faktisk er det så mange som en av fem nordmenn som føler seg ensomme. 21 % av ungdommene i Vestfold og Telemark er mye plagete av ensomhet. Derfor lanserer regjeringen nå en egen ensomhetsstrategi i folkehelsemeldingen, for å forebygge og redusere ensomhet.

Å være ensom er like skadelig som å røyke 15 sigaretter om dagen. Det kan føre til dårligere helse og tidligere død. Og det ramme alle, men særlig unge og eldre. De som er ensomme går ikke bare glipp av den gleden det er å dele noe sammen med andre, men også den helsegevinsten det er å være en del av et felleskap.

Ensomhet rammer den nyinnflyttede studenten, som sitter på studenthybelen og ikke har noen å dra hjem til. Det rammer enkemannen på sykehjemmet som ikke har noen som kan ta han med ut. Og det rammer han som ikke får være med guttegjengen på hyttetur i ferien, og blir sittende hjemme alene.

For de som er ensomme er det ikke bare et problem at man kanskje ikke har så mange å snakke med, men det er også tabubelagt og skamfullt å snakke om ensomhet med de få man har. Man føler seg ensom om å være ensom. Derfor er det helt åpenbart at åpenhet virker.

Åpenhet om problemet gjør veien inn i fellesskapet lettere, og det blir enklere å ta ansvar for sine egne følelser. Det blir lettere å oppsøke sosiale arenaer og bli kjent med nye mennesker, og det blir enklere å snakke med de man har. Derfor er en av hovedmålene med ensomhetsstrategien å skape mer åpenhet om og oppmerksomheten rundt ensomhet.

I tillegg legger strategien opp til å integrere ensomhet i det systematiske folkehelsearbeidet. Ensomhet skal inkluderes i folkehelseloven slik at det kan stilles krav til kommunene om å iverksette tiltak mot ensomhet, og det skal arbeides systematisk for å forebygge og redusere ensomhet i samfunnet. Gjennom samarbeid med frivilligheten og møteplasser for alle, skal vi bidra til å skape gode og meningsfulle hverdager for flere.

Det finnes ingen vidundermikstur i kampen mot ensomhet, men jeg er glad for at regjeringen tar kampen på alvor. Men vi kan også gjøre noe. Vi kan se andre mennesker, grave ned de utdaterte og kunnskapsløse fordommene, og legge det perfekte glansbildelivet på hylla. Ingen burde noen sinne skamme seg over å tilsynelatende ikke være like vellykket som andre. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.