Er dette arbeidsformen politikerne i Larvik skal ha de neste årene?

UTFORDRING: Politikerne i Larvik har en jobb å gjøre, skriver ØPs redaktør.

UTFORDRING: Politikerne i Larvik har en jobb å gjøre, skriver ØPs redaktør. Foto:

Av
DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er fristende å omskrive mektige Haakon Lies berømte sitat og formulere seg på følgende måte: «Politikken i Larvik er ingen søndagsskole.»

La meg slå det fast med det samme: Jeg har stor respekt for alle som frivillig tar på seg et politisk verv. De representerer oss alle og vi skal være evig takknemlig for at det finnes noen som ønsker å representere deg og meg som folkets ombud. Det står respekt av alle som bruker tid på lange møter, et tonn med sakspapirer og mye kjeft fra velgerne. Det er ikke så ofte de får ros heller, men bøtter med kjeft er det til tider nok av. Jeg tror alle som går inn i politikken, er forberedt på at det kan blåse friskt og at kampen om posisjoner og saker kan være tøff. Men den arbeidsformen som politikerne i Larvik viser fram for tiden, er det all grunn til å bli bekymret over.

Det er ikke lenge siden kommunestyret i Larvik endte i tårer og kjefting. Vi så en ordfører som brysk og irritert avviste nye avstemninger etter interpellasjoner. Verken Per Manvik (Frp), Olaf Holm (KrF) eller Hallstein Bast (MDG) pakket inn meningene sine, det var roping fra salen, og Gry Anette Lie (BedreLarvik) forlot talerstolen uten å legge fram det hun skulle si, etter en hissig ordveksling mellom henne og ordføreren. Og for å toppe dramatikken valgte altså to politikere å forlate salen før møtet var slutt. Jeg tillot meg den gangen å beskrive kommunestyret som en «polsk riksdag», en betegnelse som beskriver en kaotisk og støyende forsamling.

Etter det møtet ble det også tatt noen grep. For bare noen dager siden kalte ordføreren inn alle partiers gruppeledere og lederne for de forskjellige hovedutvalgene til «møte om forretningsorden for folkevalgte organer». Erik A. Sørensen i BedreLarvik kalte det et oppvaskmøte. Det var på forhånd vanskelig å si noe om hvilken tone politikerne kom til å møte hverandre med i oppvaskmøtet. Heldigvis, vil nok de fleste si, ble møtet gjennomført helt uten ubehagelige konfrontasjoner.

Det møtet var helt på sin plass, det er nemlig ikke første gang politikerne diskuterer takt og tone under møtene sine. Det skjedde blant annet i 2014 da daværende ordfører Rune Høiseth (Ap) måtte samle kommunestyret for å snakke om etiske retningslinjer for de folkevalgte.

Så varte ikke freden særlig lenge. Onsdag var det formannskapets tur, der saken om utviklingen av Berg skolegård ble behandlet for lukkede dører. Da dørene ble åpnet igjen, sto én stol tom. Per Manvik forlot møtet etter det som skal ha vært en uoverensstemmelse med ordfører Erik Bringedal under Berg-diskusjonen.

– Han lot meg ikke få stille et oppfølgingsspørsmål, og da gadd jeg ikke mer, sier Manvik til ØP.

For andre gang på kort tid valgte altså en politiker å forlate møtet etter en konfrontasjon med ordføreren. Hva som skjedde, vet vi ikke, for den delen av møtet var altså lukket og kameraene som overførte møtet til innbyggerne på nett, var slått av. Ingen andre enn dem som var i møtet, vet hva som ble sagt, men plassen til Per Manvik var altså tom etter at debatten var ferdig.

Hadde oppvaskmøtet noen effekt i det hele tatt? Er dette arbeidsformen politikerne i Larvik skal ha de neste årene? Jeg er spent på hvordan de folkevalgte nå griper fatt i situasjonen og hvordan de forklarer velgerne sine den arbeidsformen og tonen vi nå ser.

Jeg er redd for at velgerne kan begynne å miste respekten for det politiske systemet i Larvik hvis dette fortsetter.

PS! Politikerne i formannskapet valgte altså å lukke dørene da saken om Berg skolegård ble behandlet onsdag. Den avgjørelsen klager ØP inn for Fylkesmannen i dag. Vi vil gjerne vite om politikerne tolket loven riktig da innbyggerne i Larvik ikke fikk følge den delen av debatten. Kun Birgitte Gulla Løken (H) ønsket å ha åpne dører, det synes jeg hun fortjener ros for. I denne saken er det vanskelig å forstå hvorfor møtet ble lukket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.