Er dette Larvik verdig?

KAPELLET: En flekkete mur og små takplater i tre som det trengs å gjøre noe med er hva som møter deg når du komemr inn på Undersbo.

KAPELLET: En flekkete mur og små takplater i tre som det trengs å gjøre noe med er hva som møter deg når du komemr inn på Undersbo. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er kald maikveld på Torstrand. Ute på Undersbo gravsted er det satt ned vakre vårblomster ved mange gravsteder. Borte ved kapellet rusler en eldre dame hjemover. Et ungt par kommer inn porten i Skiringsalsgate og stopper opp ved en grav.

I oktober skrev jeg en sak om forholdene på Undersbo. Alle som ferdes jevnlig der ute, og det er mange, har år for år sett forfallet tilta, særlig på kapellet, men etter hvert også på hele området. Til ØP kommer det jevnlige reaksjoner. Noen er harme, andre synes det bare er leit.

I fjor kunne kirkeverge Sigrid Stensrød Kobro fortelle at dette ville bli tatt opp. For hun var helt enig i at tilstanden var ille, og sa bl.a.:

«– Vi har laget en handlingsplan for vedlikehold som ligger der som et utgangspunkt. Så skjer det ting som gjør at den må endres og oppgaver flyttes på, og Undersbo ligger i så måte høyt oppe. Vi har laget et forslag som skal behandles i fellesrådets møte 18. oktober. Vi har også en dialog med kommunen. Alt skal ende ut i en handlingsplan for 2019-22, forteller Kobro Stensrød, som understreker at det er store vedlikeholdsbehov på kirker, bygninger og anlegg de har ansvaret for

MELLOM FUUTRÆRNE: En stille benk foran kapellet.

MELLOM FUUTRÆRNE: En stille benk foran kapellet. Foto:

Nå har vinter gått og vår kommet, og intet har skjedd. Annet enn at det ser enda verre ut enn i fjor. Og det vil heller ikke skje noe i løpet av året. Det vedtok Larviks politikere da pengene ble fordelt i behandlingen av strategidokumentet. Det er kommunens middelalderkirker som er prioritert i 2019. Utfordringene på Undersbo ble løftet fram av kirkeverge og kirkelig fellesråd til politisk nivå i fjor høst, men det ble ikke tatt til følge.

FALLER NED: De små takplatene er i dårlig forfatning og flere steder er de borte.

FALLER NED: De små takplatene er i dårlig forfatning og flere steder er de borte. Foto:

Når jeg nå snakker med kirkevergen, er hun som i fjor enig i at det fortsatt ser ille ut og at de så gjerne skulle gjort noe. Det framholdes at bygget er tett, at det i så måte ikke er en kritisk tilstand og at helt nødvendige reparasjoner og vedlikehold utføres.

Kobro Stensrød skriver i en mail om situasjonen:

«Situasjonen på Undersbo er uendret. Problemstillingen ble klart prioritert fra vår side til kommunal administrasjon i forbindelse med strategiarbeidet høsten 2018. Det politiske nivå fikk også dette presentert i eget møte i fjor høst. Det ga dessverre ikke det resultat vi så sårt trenger for Undersbo. Vi vil fra kirkevergens ståsted fortatt løfte fram behovet for økonomisk satsing for et nødvendig løft på Undersbo.»

STYGG: Flere steder er selve plenen svært flekkete.

STYGG: Flere steder er selve plenen svært flekkete. Foto:

Når jeg så spør om hun som kirkeverge er enig i den prioriteringen som ble gjort av politikerne i forhold til middelalderkirkene, så sier hun seg imidlertid enig i det. For det er lekkasje på taket i Hem kirke, råteskade i Styrvoll kirke, elektriske anlegg som fortsatt utbedres i flere kirker, neste ut er Hedrum, og det gjøres et stort løft på Tjølling kirke i år.

Og da er pengene brukt opp. Undersbo får bare ligge der.

Det er for øvrig laget en plan med prislapp på 35 millioner for å ruste opp hele Undersbo. I særdeleshet selve bygget, men også uteområdene, der både veier, lys, gjerder og plener trenger en opprustning.

LYS: Ikke akkurat en god belysningsløsning.

LYS: Ikke akkurat en god belysningsløsning. Foto:

Da jeg denne uken tok en runde rundt på kirkegården, som jeg synes fungerer fint på så mange måter, ikke minst med nærhet til Furumoa, så er det en ting som slår meg.

Dette er så uverdig!

Jeg betviler ikke at kirkeverge og alle som arbeider med å holde både Undersbo og andre gravsteder i kommunen så fine som mulig gjør det beste de kan innenfor de rammene som eksisterer.

Men slik Undersbo framstår i dag, er det respektløst overfor alle oss som søker dit for å minnes våre kjære.

VED KAPELLET: Sikkert en god grunn til at det er jord uten plen her, men pent er det ikke.

VED KAPELLET: Sikkert en god grunn til at det er jord uten plen her, men pent er det ikke. Foto:

Og selv om også kirkevergen har et visst handlingsrom og bør se på hva som er mulig innenfor de rammene som er gitt, er dette først og fremst en politisk sak. Med hele 17 kirkebygg å ta vare på, som er et eneste stort sluk når det gjelder behov for vedlikehold og utbedringer, så er jeg redd det ikke er siste gang oppgraderingen av Undersbo blir skjøvet på. I forhold til folketallet er vi en av de kommunene i landet som har flest kirker, tilskuddsbehovet vil bare øke, og før eller siden må politikerne ta større grep når det gjelder å øke bevilgningen til denne sektoren. Eller – gå til drastiske grep i forhold til hvor mange kirker Larvik kommune skal driftes.

Uansett – om dere ikke har vært der på en stund, så anbefaler jeg alle folkevalgte og de som står på liste til høstens kommunevalg, å ta en tur ned på Undersbo der over 8000 er stedt til endelig hvile.

Se med egne øyne på vår største gravplass og ta en runde med dere selv om dette er forhold vi kan si oss bekjent av i Larvik kommune.

For det er dere som kan gjøre noe med det.

STIER: Flere steder ser det slik ut mellom gravene.

STIER: Flere steder ser det slik ut mellom gravene. Foto:

VAKKER: Dette kunen vært et vakkert bilder. Det er så mye som er flott ute på Undersbo, men dessverre ødelegegs mye av forfallet.

VAKKER: Dette kunen vært et vakkert bilder. Det er så mye som er flott ute på Undersbo, men dessverre ødelegegs mye av forfallet. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.