Er dette søppel?

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Nei, det er gjenbruksbiler, sier eierne i retten.

DEL

Rolf Andersen og Stig Skramdal er uenige i at de lagrer vrak i Tvedalen i Larvik. – Det er gjenbruksbiler, sier de to i retten.

Vrak er det ikke før alle deler er plukket ut, og kun skallet er igjen. Først da kan vraket kjøres vekk. Det mener Rolf Andersen og Stig Skramdal, som ikke erkjenner straffskyld i forsøpling i Tvedalen.

– De har en verdi. Deler og metall kan fortsatt gjenbrukes.

Les også:

Slik ser det ut i hyttefeltet i Tvedalen
-
– Opprydding er i det blå

Tiltalt for forsøpling

Tirsdag var første dag i rettssaken som går i Larvik tingrett denne uken. De to bilentusiastene står tiltalt for å ha forsøplet i Tvedalen med gamle vrak og spesialavfall i perioden før mars 2012.

Flere ganger har kommunen fattet vedtak om rydding, og ifølge kommunen ble det tilsynelatende ryddet i 2005. Da fant de derimot ut at flere av kjøretøyene bare var flyttet til et nytt sted i området.

– Hvorfor har dere ikke ryddet, spurte politiinspektør Magnar Pedersen flere ganger, uten å få et direkte svar.

Verdi – ikke vrak

Forsvaret la fram bevis for at de såkalte vrakene genererte en verdi for Andersen og Skramdal, for å vise at det ikke er avfall. Annonser fra ØP hvor folk etterspør eldre biler, og kvitteringer på solgte deler ble presentert for retten.

BILDESERIE: Bilvrakene i Tvedalen

Ikke avhengig av verdi

For aktoratet sto miljøvernsjef i Larvik kommune, Marit Vassbotn for en stor del av bevisførselen. Hun viste flere bilder fra de tre områdene Andersen og Skramdal har lagret kjøretøy. Bildene viste oljesøl under maskinene, og vegetasjon som hadde grodd igjennom flere av gjenstandene.

– Det er ikke avgjørende at det har en verdi, mitt inntrykk er at det er avfall, sa Vassbotn fra vitneboksen, og siterte en veileder skrevet av Statens forurensingstilsyn som tar for seg ulovlig lagring av avfall.

– Dette er helt klart i strid med forurensningsloven, påpekte hun, og viste til at hensatte biler regnes som farlig avfall.

Kastet tilleggstiltalen

Påtalemyndigheten hadde i tillegg til tiltalen mot både Andersen og Skramdal, utarbeidet en tilleggstiltale mot Andersen for forsøpling som var utført i Tvedalen i perioden før 2013. Denne satte imidlertid forsvaret seg imot, og hevdet at Andersen fikk tiltalen forkynt for sent.

Retten anførte at tiltalte har krav på varsel tre dager før saken kommer opp i retten. Andersen fikk forkynt tiltalen mandag ettermiddag, og retten bestemte at tilleggstiltalen ikke ble behandlet.

– Det tar vi til orientering, og så får vi komme tilbake med en ny formell tiltale ved en senere anledning, sa Pedersen.