Gå til sidens hovedinnhold

Er kommentarfelt en styrke for demokratiet vårt?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommentarfeltene er i utgangspunktet en styrke for demokratiet og ytringsfriheten fordi det er positivt at vi har en demokratisering av ordskiftet. Likevel er det noen utfordringer med åpne kommentarfelt vi må ta på alvor.

Som sjefredaktør i ØP må jeg innrømme at det noen ganger også kan være krevende å ha kommentarfelt på saker fordi noen går over streken. Det er et ansvar jeg kjenner på, for hvor går grensa mellom retten til å ytre seg fritt og hvilken form kommentarene skal ha? Når skal vi slette kommentarer og når skal vi stenge kommentarfeltet? Noen går langt over streken, andre beveger seg i grenseland og det finnes dessverre folk som bruker sarkasme, spydigheter, utropstegn og store bokstaver når de bruker kommentarfeltene. Så må jeg selvfølgelig skynde meg å understreke at de fleste oppfører seg bra og gir viktige bidrag til saker som pågår.

Det er ganske ubestridt at ansvaret for ytringer i kommentarfeltene først og fremst ligger hos ytreren selv. Like klart er det at ØP har et stort ansvar. Redaksjonens og mitt ansvar som redaktør gjelder alle kommentarer som publiseres i kommentarfeltet på op.no, samt det som publiseres på sosiale medier eller andre plattformer som er opprettet av oss, som for eksempel på Facebook, men vi har ikke ansvaret for kommentarer som kommer på andres kontoer når saker blir delt.

Ved jevne mellomrom blusser debatten opp. ØP snakker fint om ytringsfrihet, sier noen, men tar bort kommentarer. Noen ganger stenger vi også kommentarfelt helt. Det hender at rasende brukere tar til tastaturet og sender meg meldinger, noen kommenterer også på sosiale medier det de mener er sensur fra oss i ØP. Og så er det faktisk også folk som gir oss tilbakemeldinger på at de ikke orker å gå inn i kommentarfeltene i ØP og bidra, fordi det alltid er den samme gjengen som kommenterer alt mulig med sarkasme og en smule spydighet. Jeg legger ikke skjul på at dette kan være et krevende landskap, men det har alltid vært, og vil alltid være, en redaktørs oppgave å redigere. Det handler ikke om sensur, det handler om å sørge for at det som publiseres er i tråd med lovverket, det etiske regelverket og ØPs egne retningslinjer. For oss handler det også om hva slags tone vi ønsker å ha i debatten. Det er også viktig å si at kommentarfeltet vårt ikke er som kommentarfelt på Facebook, selv om noen bruker den samme formen.

Ifølge Vær varsom-plakaten, har pressen et særskilt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk, men de samme retningslinjene gir oss noen føringer på hvordan vi som redaksjon skal håndtere det som blir skrevet: «Dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for dem som har adgang til disse. Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk», sier Vær varsom-plakaten. I ØP følger vi med andre ord med på hva som legges ut og ved jevne mellomrom blir kommentarer fjernet. Vi stenger også kommentarfeltene om natta fordi vi har begrenset mulighet til å følge med på hva som skjer da.

Noen ganger sletter vi kommentarer som helt opplagt ikke hører hjemme under saker. Når noen tar til orde for å «henrette de ansvarlige» etter trafikkaos på E18, er det en ganske grei avgjørelse å ta bort kommentaren. Det samme når noen sier at folk i kommunen er «korrupte» eller trekker fram gamle saker som ikke er relevante. Så finnes det også noen tilfeller som er mindre opplagte, men som går på hvordan vi oppfører oss i debatten. Man diskuterer person og ikke sak, det er banning og folk som kommenterer med enkeltord og ikke hele setninger. Det kan være lenker som går til sider med tvilsomt innhold eller fakta, kommentarer med utropstegn og store bokstaver eller falske profiler.

Så kan jeg skjønne at ikke alle forstår hvorfor deres kommentar blir slettet. Brudd på normal folkeskikk eller åpenbare brudd på presseetiske regler er det mest vanlige. Vi i ØP har diskutert om vi skal kutte ut kommentarfelt under saker eller forhåndsredigere før kommentarer blir lagt ut, men vi mener samtidig at en levende debatt om det samfunnet vi alle bor eller jobber i, også kan være en styrke for oss alle. De fleste brukerne av kommentarfeltene våre klarer også å oppføre seg og det er grunnen til at vi fortsetter praksisen med å holde kommentarfeltene åpne.

Det finnes undersøkelser som sier noe om hvordan folk oppfører seg i kommentarfelt. De viser at debattene i sosiale medier stort sett er godt innenfor både lovverk og pressens etiske regelverk. En undersøkelse viser for eksempel at selv i sanntid, altså før moderering, er det kun én prosent av kommentarer som er «hatefull», og det ut fra en svært vid definisjon av ordet «hatefull». (Hatefulle ytringer blir beskrevet som stigmatiserende, krenkende eller lignende kommentarer rettet mot enkeltindivider eller grupper. Disse kommentarene kan være basert på ens religion, seksuelle orientering, etnisitet og lignende). Det er Bufdir som står bak rapporten som har fått navnet «Tone og hatefulle ytringer i norske kommentarfelt – en analyse av fem norske mediers kommentarfelt på Facebook, før og under koronapandemien». Sammenlignet med tall fra 2017 har antall hatytringer på redaksjonelle mediers Facebook-sider generelt gått betydelig ned, viser rapporten.

Vi i ØP fortsetter med kommentarfelt, men vi kommer til å presisere de reglene som gjelder for å kommentere hos oss. Vi ønsker å ha med så mange som mulig, men oppfordrer samtidig alle til å holde seg til normal folkeskikk når man kommenterer. Det vil også føre til en bedre og mer levende debatt. Da blir kommentarfelt også en styrke for demokratiet vårt.

Disse reglene gjelder for kommentarfeltet i ØP:

Østlands-Posten ønsker at kommentarfeltet skal bli en arena der flere innbyggere ønsker å bidra med konstruktive demokratiske og folkelige meninger.

Våre moderatorer leser alt som skrives så raskt som mulig, i hele kommentarfeltets åpningstid.

Kommentarer som ikke aktivt mener noe om artikkelens innhold/tema, kan bli slettet.

Det samme kan skje med kommentarer som ikke følger disse reglene:

■ Diskutér sak, ikke person.

■ Vær høflig, unngå banning.

■ Innlegg som åpenbart ikke har noe med saken å gjøre eller dumme forsøk på humor, blir slettet.

■ Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Det er ikke tillatt å beskylde noen for straffbare forhold.

■ Vær gjerne kritisk, men begrunn kritikken. Da blir det interessant for andre å lese.

■ Kommenter med hele setninger, ikke enkeltord.

■ Ikke skrik med STORE BOKSTAVER. Ikke skrik med tegn (feks !!!!!????). Ikke bruk hashtag #

Dersom kommentaren din har fått svar, kan du ikke slette den og la svarene «henge i løse luften». Dersom du likevel sletter, kan moderatorene velge å oppheve slettingen.

Bruk seriøse kilder

Vi følger Vær Varsom-plakaten, og kan også slette kommentarer som:

■ Gjengir og/eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier.

■ Gjengir og/eller lenker til useriøse, høyre/venstreekstreme, voldsforherligende og lignende nettsteder.

■ Gjengir og/eller lenker til innhold som er tilbakevist av anerkjente faktasjekkere.

■ Lenker til gamle ting som åpenbart har endret seg gjennom at det har kommet ny informasjon i saken.

Ikke anonyme kommentarer

Du må bruke ditt fulle og reelle navn i profilen. Vi krever manuell verifisering om mobilnummeret ditt ikke automatisk kan knyttes til navnet ditt.

Du kan ved noen få tilfeller be om anonymitet når du kommenterer, men reglene for å være anonyme er svært strenge. Det er ikke et argument at man kommenterer med en annen persons bruker, eller at man ikke ønsker at sitt eget navn skal bli kjent. Alle anonyme kommentarer blir vurdert før de blir synlige.

Dersom du har profilbilde av en reell person, må det være av deg selv.

Falske/ufullstendige profiler blir utestengt, uten forvarsel.

Dersom du bor sammen med en abonnent, må vedkommende opprette deg som familieabonnent (dette er gratis), slik at du får egen innlogging og kan kommentere med ditt eget navn. Abonnenten går hit for å dele abonnementet med familien.

Mistenker du at noen profiler ikke er reelle, blir vi glade hvis du tipser oss her.

Kommentarer til denne saken