(Romerikes Blad): I lokalene på Skedsmokorset siger malingslukta ut i rommet. Her står Erik Bergan (27) fra Larvik og maler skygger på diamantene til Onkel Skrue – et bilde han har fått på bestilling via Instagram. For det er nemlig slik kunstneren driver: Han legger ut bilder av arbeidet på Instagram, og deretter får han meldinger om bestillinger.

– Sosiale medier er ekstremt viktig for meg. Det er jo sånn jeg når ut til kundene. Jo mer aktiv jeg er der, jo mer får jeg bygd opp, og jo flere bestillinger, forklarer han.

I perioder hvor Bergan ikke poster noe på Instagram, ser han en betydelig forskjell på antall bestillinger. På den måten kan han også til en viss grad styre arbeidsmengden selv.

Føler ikke at han er på jobb

Bergan er opprinnelig fra Larvik, men bor i Asker og har atelier i lokalet til Orkestra AS sammen med andre kunstnere på Skedsmokorset. Han jobbet tidligere på klesbutikk, og samtidig som han gikk på kunstskole i Asker, begynte han å male på jakker.

Etter hvert valgte han å slutte i butikkjobben og med et studio han hadde i butikken til Moods of Norway. En beslutning han ikke angrer på i dag.

– Jeg tenker jo ikke at jeg er på jobb, det er lenge siden jeg har sett på klokka.

Nå er det for det meste maling på lerret det går i, men i mai malte fikk han også det store oppdraget om å male Eidvolls historie på en ni ganger sju meter stor murvegg i Eidsvoll sentrum.

– Hva tenker du om oppdraget i Eidsvoll nå?

– Det var to hektiske uker, og jeg begynner å landet først nå. Jeg er glad jeg klarte det, jeg har aldri jobbet med noe så stort. Også sto det jo i tre aviser at jeg skulle bli ferdig til 17. mai, så jeg måtte jo bli ferdig. Men jeg klarte det heldigvis til kvelden 16. mai, forklarer Bergan.

– Du har ikke noe å tape

Bergan viser oss rundt i kunstnerkollektivet på Skedsmokorset, og forklarer engasjert om hverdagen. Det er tydelig en som er fornøyd med yrket. Han oppfordrer også andre til å satse.

– Til en som sitter med en liten kunstnerspire i seg men ikke tør å satse, hva vil du si til vedkommende?

– Jeg syns det er skumlere å ikke tørre og satse, du risikerer jo et veldig kjedelig liv hvis du ikke satser. Du har jo ikke noe å tape på det, man har jo alt å vinne. Man må bare komme seg ut og prøve – bare lag ting og dele ting. Jeg har ikke noe annet tips enn at man bare må satse.