Gå til sidens hovedinnhold

Et flaut tema

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi hører om 20-åringer som har mot til å stå fram med sitt alkoholproblem. Unge som forteller om farlig og skadelig bruk av alkohol fra de var 16 år gamle. De føler at det er flaut at de ikke klarer å «takle» alkohol uten at de får et personlig problem med en drikk som «alle» bruker.

Alkohol er så vanlig i dagens samfunn at å stå fram og fortelle at bruken har ført til helseproblemer, skoleproblemer og familieproblemer, krever et betydelig personlig initiativ, også kalt mot, for å ta «grep» for å komme ut fra en ødeleggende livsstil. Samtidig er det slik at et alkoholproblem rammer flere enn mange er klar over.

Det er nok slik i dagens samfunn at mange voksne, også foreldre, ikke vil forstå at alkohol kan føre til avhengighet og personlige vanskeligheter. Forskningen viser at alkohol er årsak til mange helseproblemer, også kreftsykdommer, i tillegg til andre uønskede konsekvenser. Eksempelvis kan 70–80 prosent av voldshendelsene i Norge knyttes til alkohol. Mellom 15 og 20 prosent av sykehusinnleggelsene er forårsaket av alkohol.

Noen tror at man kan lære å drikke alkohol. Ingen har noen garanti for at å begynne å drikke alkohol, ikke også vil føre med seg problemer. Å forebygge problemer handler ikke minst om å utsette bruken av alkohol.

Vi registrerer at salget av alkohol øker betydelig i disse dager. Hva det kan føre til av konsekvenser, vet ingen. Men alle forskning viser at økt forbruk gir økte problemer, både for personer og for samfunnet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.