Gå til sidens hovedinnhold

Et historisk innlegg om miljø i valgkampen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha erfart at miljøet blir viktig i valg av nytt storting, kan det være på sin plass å se litt nærmere på vår lange historie i miljø – ødeleggelse av planeten vår. Jeg støtter meg da til Yuval Noval Hararis bok om Sapiens.
For omtrent 13,5 millioner år siden skaptes materie, energi, tid og rom i det vi kaller Big Bang. Omtrent 300 000 år etter dette begynte materie og energi å flyte sammen til sammensatte strukturer som vi kaller atomer, og atomer slo seg sammen til molekyler.

For omtrent 3,8 milliarder år siden slo disse molekyler seg sammen på planeten Jorden og dannet det vi kaller organismer. For 70 000 år siden begynte organismer som tilhører arten Homo sapiens det som kalles kulturer og da begynner det vi kaller historie.

Tre viktige revolusjoner former historien. – Den Kognitive revolusjon sparket det hele i gang. Jordbruksrevolusjonen satte fart på tingene for 12 000 år siden, og den vitenskapelige revolusjon, som begynte for bare 500 år siden kan gjøre slutt på hele historien og innlede noe helt nytt.

Det fantes mennesker lenge før det fantes historie. Dyr som var ganske lik moderne mennesker dukker opp for omtrent 2,5 millioner år siden, men i utallige generasjoner skilte de seg lite fra de mange andre organismene, som de delte habitater med.

Mennesket tilhører som alle skapninger en familie, og enten vi liker det eller ikke tilhører vi en stor og støyende familie, og det er sjimpansene som står oss nærmest. I tillegg har vi utdødde søskenbarn i fleng som bl.a. Neandertalerne. Det som gjør oss til uovervinnelige vesener er vår store hjerne og vår evne til å organisere oss i kjempestore grupper, som lever i samfunn med felles lover og regler.

Hva har vi så i vår historie prestert gjennom disse tusenårene på Jorden. Vi har vel hele tiden tatt oss til rette på bekostning av nesten alle andre levende vesener. Brent ned skogene, utryddet alle de store landdyrene som mastodonter, mammuter, elefantfugler, geirfugler og kjempe kenguruene i Australia. Vi kan med sikkerhet si at kommer det mennesker til et ubebodd landområde, må de store land dyra bøte med livet. Jeg var selv med på hvalfangst i Sørishavet hvor vi holdt på utrydde hvalbestanden. De fleste dyr på jorden er nå plassert i fengsel for produsere eller bli til menneskemat.

I sin tid som jegere og sankere brukte menneskene ilden som hjelp til å svi og brenne ned skogområder for å skaffe seg åpne områder for jakt og sanking. Dette ble helt vanlig da skogene måtte vike for jordbruk. Vi kan vel kanskje si at da mennesket lærte seg å bruke ild til varme, matlaging og utryddelse av skog begynte vår forurensing og ødeleggelse av jordens miljø. Ilden er med oss i bilen hvor ilden driver den fram, den varmer våre hus og er en uunnværlig følgesvenn i vår historie.

Derfor må jeg dessverre bekjenne at jeg ikke har særlig tro på ungdommens engasjement i klimasaken. Jeg tror ikke den menneskelige natur er innrettet på å gi avkall på noen av sine goder for å redde vår jord. Dette er jo noe som må skje over hele kloden og ikke bare her i vårt land med bare fem millioner mennesker. Forurensingen har en lang historie.

Vi får håpe jeg tar feil.

Kommentarer til denne saken