Fotterapeut Vibeke Brastein ler litt når vi snakker om alt som kan gå galt med beina på tur.

– Ja, trening, oppakning, mat og slikt er da viktig det, men får man vondt i beina blir det stopp på hele turgleden, påpeker hun.

Får man et gnagsår kan som sagt mye av turen være ødelagt av irritasjon. I verste fall må man kaste inn håndkleet og avbryte. Slikt skjer og er ikke noe å være flau over, men med litt forberedelse kan det unngås.

– Vi tenker for lite på føttene, de bare er der. Men tenker vi litt på forhånd kan mye være gjort, og det finnes mange løsninger, forklarer Brastein.

Sko er alltid viktig

– Når det gjelder sko er det viktig at de er gode på flere måter. En stabil hælkappe hindrer at man tråkker over. Sklisikre såler, altså et godt mønster under, hindrer at vi sklir. Og så bør man tenke på at de har en forholdsvis høy skotupp, så det ikke blir for mye trykk på tær, kommer det fra fotterapeuten.

Det var kanskje mye å tenke på, men alt dette finnes i de fleste gode tur- og joggesko. Bare husk å velge noen som gir den beste støtten for foten og plass til tærne.

– Så bør ikke sko man skal gå langt med være helt nye. Ikke på en slik tur. De bør være inngått, sier hun.

Ikke så langt fra skoen dukker spørsmålet om sokker opp.

– Sokker er viktige også. Helst tynne sokker i ull nå på sommeren. Ull er alltid bra fordi det absorberer fuktighet og det gir mindre fare for gnagsår, tipser hun oss om.

Og et ekstra par sokker er alltid lurt å ha med seg.

– Det handler både om å skifte på seg noe tørt og godt hvis man blir for svett, eller noe tørt hvis man blir våt på beina underveis.

Men det er en ting til med sko hun gjerne vil råde oss til.

– Ta deg god tid til å knytte skoen ordentlig. Finn ut hvor foten din trenger løsere lisse. Mange sko har nå et ekstra lissehull øverst. Hull mange ikke tenker over. Men de er viktige, fordi når du bruker de også, så sikrer du at foten ikke sklir fram i skoen.

LES OGSÅ: Knut Hjalmar er sikker på at du kan gå hele kyststien

Mulighet til å redde både hæler og tær

Det å være føre var er alltid lurt. Så også når det gjelder føttene og bruken av disse. Så det man tenker på og forbereder før turen hindrer ofte sår og slitasjeskade i etterkant.

– Det finnes noe som heter gnagsårsokk. Ikke mange kjenner til det, men noen apotek og sportsforretninger selger disse, forteller Brastein og viser fram en gummiaktig hæl av silikon.

– Denne minsker faren for gnagsår på hælene og brukes under den vanlige sokken. Dette leger også sprukne hæler, noe mange sliter med, forklarer hun.

Mange tenker nok nå et det er vel bare å sette på sånn gnagsårplaster så er man berget?

– Bruker man slike plaster som forebygging, kan de fort gli til siden eller krølle seg over tid. Da blir de ikke behagelige, mener Brastein som har mye mer på lager.

– Vi har en fotkrem som selges hos fotterapeuter. Den legges på de stedene man ofte får gnagsår. Det kan være oppe på tær og slike steder. Smøres tykt på og fungerer som en pute nesten. Så får man spesielle hetter som beskytter tær som er utsatte.

Og til slutt er rådet at man tar med seg noen plaster og litt krem i sekken. For det kan dukke opp et sår eller litt vondter underveis, og er man forberedt kan man bare nyte hele turen.

LES OGSÅ: Nå må du melde deg på årets flotteste gratisopplevelse

Bli med på Kyststien minutt for minutt 11. august

Du kan bli med på årets flotteste tur i Larvik

Vi går Kyststien Helgeroa-Stavern

Østlands-Posten og samarbeidspartnere tar turen med direktesending, intervjuer og underholdning underveis, og håper å se deg med i følge

Du kan være med på hele eller deler av turen.

Start: 08.00 Helgeroa

Stopp 1: 10.15 Nevlunghavn (30 min pause med underholdning)

Stopp 2: Smørvika (15 min)

Stopp 3: 13.00 (30 min pause med underholdning) Trane Camping Hummerbakken

Stopp 4: 15.45 Naverfjorden Lydhus (30 min pause med underholdning. Barn og familie)

Stopp 5: Røvika (15 min)

Mål: 20.00 Stavern: Fredriksvern Verft

Det blir underholdning og kulturinnslag underveis.

MELD DEG PÅ HER