Et stort HURRA til Svarstad barnehage!

Min høyst uoffisielle gullmedalje går til foreldrene i Svarstad barnehage, og de ansatte som som på tross av elendige rammer gjør en fantastisk innsats, skriver Janne M. Bergstå i denne kommentaren.

Min høyst uoffisielle gullmedalje går til foreldrene i Svarstad barnehage, og de ansatte som som på tross av elendige rammer gjør en fantastisk innsats, skriver Janne M. Bergstå i denne kommentaren.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Østlands-Posten delte 28. februar ut det de selv kalte en høyst uoffisiell gullmedalje til en barnehage i Larvik, basert på resultatene fra den årlige foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet.

Jumboprisen, den absolutte siste plassen på lista, gikk i denne kåringen til Svarstad barnehage. Jeg sprekker nesten av stolthet over at det nettopp denne barnehagen mine to barn er så heldig å få være en del av, og jeg vil si noe om hvorfor.

Siden før bemanningsnormen ble vedtatt i 2018 har barnehageansatte i Barnehageopprør og foreldre i Foreldreopprøret kjempet for å tydeliggjøre at normen ikke er god nok. På tross av dette velger beslutningstakerne å vedta en bemanningsnorm som sier noe om hvor mange barn det er forsvarlig å ha per ansatt, men som ikke sier at dette må gjelde hele dagen!

Konsekvensen av dette er kort og godt at bemanningsnormen i praksis er reell kun noen timer per dag. Det er ikke tatt hensyn til at pedagoger som skal utgjøre 50 % av de ansatte har krav på fire timer planleggingstid hver i uken, at ansatte har krav på pauser, at barnehagens åpningstid er lenger enn en arbeidsdag, at det avholdes møter, kurs osv.

Bemanningsnormen er ikke spesifisert til å gjelde tiden sammen med barna!

Som en av initiativtakerne bak Foreldreopprøret har jeg gjort hva jeg kan for å bringe kunnskap om dårlig bemanning til foreldre, også i «min» barnehage. Og hvordan bør denne kunnskapen gjøre seg gjeldende i en foreldreundersøkelse? Den bør trekke gjennomsnittsscore betraktelig ned.

Dette fordi vi som foreldre ønsker det beste for barna våre og de som jobber for og med dem! Vi ønsker at barna våre skal ha nok kompetente ansatte rundt seg hele dagen til å gi god støtte og veiledning i lek og sosial samhandling, nok ansatte til at de skal føle seg sett og anerkjent når de trenger det og alltid føle seg trygge og ivaretatt. Og vi ønsker at de skal være omgitt av ansatte med overskudd, tid og kjærlighet til nettopp dem.

I Svarstad barnehage har foreldrene slik jeg ser det tatt barna og de ansatte på alvor, og forsøkt via den kanalen de er gitt å sende et signal til beslutningstakere om at bemanningen langt fra er god nok! Da er det trist å se at budskapet drukner i uoffisielle medaljeutdelinger.

Min høyst uoffisielle gullmedalje går til foreldrene i Svarstad barnehage, og de ansatte som på tross av elendige rammer gjør en fantastisk innsats for at barna våre skal få alle sine behov møtt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.