Gå til sidens hovedinnhold

Et Syria med hverdagsliv, kultur og lekenhet i bilder

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag åpner Larvik kunstforening utstillingen «Bilder fra Syria» av fotograf Peter Lukas i Galleri Bølgen.

– Utstillingen blir åpnet av HR- og Beredskapssjef, Birgit Hjelmtvedt fra organisasjonen Dråpen i Havet. Hun vil snakke kort om flyktningsituasjonen og Dråpen i Havet sitt arbeid for mennesker på flukt, forteller Larvik kunstforenings leder Tone H. Johansen.

Fotografen Peter Lukas er opprinnelig fra Østerrike, men bor og arbeider i Grimstad. Han var i Syria i 2011 og forlot landet dagen før borgerkrigen brøt ut. Det har resultert i en serie bilder som viser dagliglivet med kultur og lekenhet i Syria før krigen. Peter Lukas er opptatt av å formidle verden som den er, derfor er bildene ikke bearbeidet eller beskåret, og framstår akkurat som Lukas så motivene gjennom kameralinsen. De fleste bildene er tatt spontant, og viser hendelser og mennesker han møtte på sin reise i Syria, men man kan også se at det er et kunstnerisk aspekt som ligger bak Peter Lukas bilder. Bildene er tatt med en god, gammel analog Leica M6 med negativt svart-hvitt film, som gir en helt spesiell stemning og atmosfære som gjør at bildene oppleves autentiske. Tilskueren får da selv muligheten til å skape sine egne tolkninger og til å trekke egne konklusjoner, fortelles det i en pressemelding.

Utstilling gir kunnskap

Peter Lukas håper at utstillingen kan bidra til at flere får kjennskap til den kulturen mange krigsofre fra Syria og andre krigsrammede land tar med seg når de kommer til Norge, og at det vil skape større forståelse og åpne for et mer inkluderende samfunn.

Utstillingen er vist en rekke steder i Norge og avslutter sin reise i Larvik kunstforening.

Inntekter til et godt formål

Eventuelt salg ved utstillingen ønsker Lukas å gi til organisasjonen Dråpen i Havet som er en humanitær non-profit bistandsorganisasjon med formål å gi umiddelbar og direkte bistand til mennesker på flukt. Hovedfokuset er å hjelpe barn og deres mødre som ankommer Europa ved å koordinere frivillige hjelpearbeidere, og å samle inn og distribuere nødvendig utstyr.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne vise denne unike utstillingen som viser bilder tatt i Damaskus, Aleppo og Tartus i ukene før krigen brøt ut. Og vi håper mange legger turen til Galleri Bølgen for å få med seg åpningen av utstillingen førstkommende lørdag, sier leder av Larvik Kunstforening Tone H. Johansen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.