– Som så mange andre måtte vi innse at det ikke var mulighet til å arrangere når pandemien rammet. Dermed måtte vår 10de utgave av Banzaicon utsettes på ubestemt tid, forteller Ole-Christian Nilsen (32), som er styreleder i Banzaicon, som ble startet i Larvik og som hadde sitt første arrangement i 2010.

Nilsen er, i tillegg til å være styreleder, også en av mange som jobber i arrangørstaben på arrangementet i Larvik.

– Nå er vi kjempeglade for å være tilbake igjen. Det er den store etterspørselen etter et nytt arrangement som har gjort at vi setter i gang igjen. Og nå er vi «hjemme» i Sliperiet igjen, sier han.

Mange etterspurte

Banzaicon, som er et av de tre største i sitt slag i Norge, bygget opprinnelig på japansk eller asiatisk populærkultur, med fokus på tegneserier, fantasy, science fiction, videospill og rollespill. Deltakere utkledd i fantastiske kostymer «lånt» av deres helter har preget Larvik i de ni årene arrangert har blitt gjennomført, og slik blir det trolig i år igjen.

– Vi tok ikke helt pause i de to årene pandemien satte en stopper for Banzaicon. I 2020 gjennomførte vi et online-arrangement som vi valgte kalle vårt 9. og trekvart års jubileum. Ved inngangen av i år var vi nok innstilt på at vi ikke kunne få til et fysisk arrangement dette året heller, men så snudde alt seg, og restriksjonene forsvant.

Da kom også forespørslene fra ungdom over hele landet om når Banzaicon ville bli arrangert igjen.

– Det var tydelig at svært mange hadde savnet arrangementet, og da måtte vi bare snu om og sette i gang med planlegging, sier Ole-Christian Nilsen.

Tilbake i Sliperiet

I 2010 ble den første utgaven av Banzaicon arrangert i Sliperiet i Hammerdalen, før det etter noen år flyttet til Jotron Arena for å få mer plass. Nå er det tilbake der det startet.

Temaene for arrangementene har vært forskjellige, og for årets utgave er «homecoming» (hjemkomst), og Nilsen sier det både spiller på at arrangementet er tilbake igjen etter tre års pause, og at man er tilbake igjen i Sliperiet, der det hele startet.

– Det er jo hyggelig å være tilbake der, selv om vi får litt mindre plass enn vil hadde i Jotron Arena. Vi måtte imidlertid flytte dit for å kunne gjennomføre arrangementet når vi ønsket å gjøre det, sier Nilsen.

– Årets tema vil si at vi vil se tilbake på de årene arrangementet har blitt gjennomført, og nok mimre litt. Ellers blir det som vanlig et bredt arrangement med både underholdning, foredrag, og ikke minst med hovedfokus på det sosiale. Vi har alltid lagt vekt på å være et inkluderende og sosialt arrangement. Vi sier vi er en «Banzaicon-familie», sier han.

Utsolgt på en time

Cirka 650 mennesker, deltakere, crew og gjester, står på listen over de som vil være til stede under årets Banzaicon i Sliperiet, og de 500 billettene som ble lagt ut for salg gikk svært så hurtig unna.

– Vi annonserte billettslipp klokken 17 under søsterarrangementet Torucon i Trondheim 21. august, og på under en time var vi utsolgt. Det forteller at folk har lengtet etter et slikt arrangement igjen. Det er vi utrolig glade og stolte av, sier Nilsen.

Bildeserie

Se bildene fra Banzaicon 2019

Flest unge

Årets utgave går av stabelen fra 14. til 16. oktober, og Ole-Christian Nilsen sier datoene er valgt fordi de faller sammen med høstferien.

– Selv om vi har deltakere i flere aldersgrupper, så er nok de fleste i ungdomsskole- eller videregående skolealder, sier han.

– Vi har tidlige blant annet arrangert i forbindelse med påskeferie, men valgte i år høstferien, sier han.

Deltakerne kommer for øvrig til Larvik fra hele landet, men også fra utlandet. Og det er både interessen for fantasy og kostymespill, men mest det sosiale som tiltrekker mest. Det bekreftet konferansier under arrangementet i 2019, Eirik Lie Reiersen, overfor ØP.

– Arrangementet tiltrekker seg ofte mennesker som er litt sjenerte, og som kanskje ikke føler at de får utfolde seg i andre miljøer, og at de savner noen å dele sin interesse med, sa Lie Reiersen.

– Her skapes vennskap og kontakter som varer, og her føler deltakerne at man kan få utfolde seg. Det er fantastisk flott å se hvor raskt de som kommer blir inkludert, og det er viktig, sa Lie Reiersen, som også er vert og programleder under årets comeback-arrangement.