– Det er helt unikt at vanlige folk blir tatt med så tidlig i prosessen, sier rådgiver Hanne Øyen Herland i Larvik kommune.

Larvik er valgt ut til å delta i den anerkjente europeiske arkitektkonkurransen Europan, der et stjernelag av unge arkitekter fra hele Europa skal komme med forslag til hvordan vi kan løse overgangen fra Bøkkerfjellet og ned til Indre havn med Tollboden og den gamle fiskehavna, og hvordan vi kan få mest mulig ut av området.

– I tillegg ønsker vi at de sier noe om hva de ønsker seg når vi skal jobbe med Larviks framtidige bibliotek, sier biblioteksjef Kari Molvær.

– For å kunne gi arkitektene som skal delta i konkurransen best mulig grunnlag, vil vi at innbyggerne i Larvik skal delta aktivt i hele prosessen, forklarer prosjektutvikler Ingerid Heggelund, som sammen med Øyvind Beyer nettopp har kommet hjem fra en samlingen i Frankrike, der de presenterte Larviks prosjekt for alle deltakerne i Europan.

Oppfordrer folk til å melde interesse

Nå får altså 5.000 larviksboere muligheten til å melde sin interesse.

– Vi kaller det panelet vi skal lage folkestemmen. Larvik kommune samarbeider med et firma, SoCentral, som har spesialisert seg på folkemedvirkning. Det er dem som har ansvar for utsendelsen til de 5.000 som får en sms på mandag, forklarer Hanne Øyen Herland.

Hun oppfordrer folk som har fått sms til å melde sin interesse.

– Av dem som melder sin interesse, vil til slutt 30 bli trukket ut til å være med i folkestemmen. Og for å sikre oss at unge blir med, har vi gjort en avtale med Thor Heyerdahl videregående skole. 6 av de 30 deltakerne, vil komme derfra, forteller hun.

Det er analysebyrået Sentio som skal foreta den endelige utvelgelsen.

LES OGSÅ: Her har de lenge snakket om en byheis, nå kan det bli en annen løsning: – Dette blir utrolig spennende!

Unge stemmer

– Det er Larviks befolkning som kjenner byen og som disse stedene skal fungere for. Derfor kaller vi gruppen som skal være med å si sin mening folkestemmen, sier Ingerid Heggelund.

Hun er klar på at de er spesielt interessert i å høre de unges stemmer.

– De er jo Larviks framtid, smiler hun.

– Hva skjer hvis du blir plukket ut til å være med?

– Da må du forplikte deg til å være med på fem samlinger. Der vil deltakerne få kunnskap om prosjektet som blir presentert av flere ulike fagmiljøer. Der blir spørsmål som hva skal et nytt biblioteket romme av tjenester og muligheter? Hvordan skal overgangen mellom Bøkkerfjellet og Indre havn være? Og hvordan skal området rundt Tollboden og det vi kaller den gamle fiskehavna være? forteller Ingerid Heggelund.

LES OGSÅ: I Larvik har danske Lasse (41) gjort kometkarriere: – Men jeg savner å kunne gå til bakeriet i pysjamasen

Trygt å svare på sms-en

Men aller først understreker gjengen som jobber med folkestemmen at det er trygt å svare på en sms som spør om du vil være med.

– Du kan gå inn på lenken som ligger der uten å frykte å bli hacket, smiler Hanne Øyen Herland.

Så har du lyst til å få være med å bestemme hva som kan bli løsningen på flere av de aller viktigste grepene i Larvik sentrum i framtiden, så har du muligheten nå.

– Fra desember i år til september i 2023 skal folkestemmen følge framdriften til arkitektkonkurransen og gi sine anbefalinger til prosjektet. Det skal de gjøre ved å diskutere og til slutt lage en beskrivelse av behov og muligheter for dette viktige området, sier Hanne Øyen Herland.